Kadri Veselji
EPA/Valdrin Xhemaj
Kadri Veselji

EPA/Valdrin Xhemaj

Kadri Veselji, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Veseljiju će biti pročitana redigovana optužnica koja ga zajedno sa Hašimom Tačijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem tereti po raznim vidovima krivične odgovornosti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, nakon čega će ga sudija će ga pozvati da se izjasni o krivici po optužbama za koje se tereti.

On može odmah da se izjasni o krivici ili u roku od 30 dana, na novom ročištu.

Da li Veselji biti osuđen?

 

Veselji je uhapšen u četvrtak 5. novembra, nakon čega je zajedno sa Tačijem i Seljimijem iz Prištine prebačen u Hag i smešten u pritvor.

Tači i Krasnići danas su se izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje ih tereti Specijalizovani tužilac Kosova.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim i kao sud za zločine OVK, Kadri će kao i ostali odgovarati i po komandnoj i po individualnoj krivičnoj odgovornosti za zločine koje je OVK počininla na Kosovu i Metoji i severu Albanije u periodu, koji je obuhvaćen optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužbama koje su napisane u 10 tačaka, zajedno sa ostalima se, pored drugih optužbi, tereti za 98 ubistava, za 18 poznatih žrtava prisilnog nestanka i više od 416 nezakonitih pritvaranja, koja su izvršena bilo po njegovom naređenju, bilo uz njegovu pomoć, podršku ili sa njegovim znanjem.

Hašim Tači

printscreen

Hašim Tači, Foto: printscreen

Zajedno sa tadašnjim, kako ih tužilac naziva, pripadnicima Glavnog štaba OVK, Tačijem, Redžepom Sljimijem i Jakupom Krasnićijem, Veselji je optužen za "udruženi zločinački poduhvat", u kojem su učestvovali i drugi pripadinici pripadnici OVK i politički zagovornici samostalnosti Kosova, u odnosu na Srbiju.

Tači, Veselji, Saljimi i Krasnići su optuženi i za zločine koje su počinili njihovi potčcinjeni i koji su detaljno opisani u optužnici, jer su, kako tvrdi tužilaštvo, znali da su se zločini dogodili ili da će biti počinjeni i nisu ništa učinili da ih spreče, niti da krivce kazne.

U optužnici se detaljno opisuje desetine događaja iz 1998. i 1999. godine u kojima su ljudi otimani na ulicama, u svojim kućama i odvođeni u improvizovane logore širom Kosova i Metohije, gde su teško zlostavljani, ispitivani, ponižavani i primoravani da priznaju saradnju sa srpskim vlastima i špijunažu.

U regidovaj optužnici, koja je dostupna javnosti na engleskom jeziku, nisu navedena imena žrtava, ni živih ni ubijenih ili nestalih, ali su opisani događaji koji su pratili pritvaranja u 15 logora OVK na KIM i dva na severu Albanije, u Kukešu i Hasu.

Na KIM su pomenuti logori u Ðakovici, Gnjilanu, Kačaniku, Lipljanu, Mališevu, Novom Brdu, Podujevu, Prištini, Prizrenu, Orahovcu, Srbici, Suvoj Reci i Vitini.

Dat je takođe tabelarni prikaz logora i perioda u kojima su se zločini događali, bez imena, ali uz navođenje okvirnog broja žrtava.

Veseljija 10 tačaka optužnice terete za krivična dela ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.To su : 1. progon po politickoj i / ili etnickoj osnovi, 2. stavljanje u zatvor, 3. neakonito ili svojevoljno hapšenje i pritvaranje, 4. ostala nehumana dela, 5. surovo postupanje, 6. mučenje, 7. mučenje, 8. ubistvo, 9. ubistvo, 10. prisilno nestajanje osoba.

Mahom iste optužbe stavljene su na teret i Tačiju, Krasnićiju i Seljimiju.