Ramuš Haradinaj, Hašim Tači
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nacrtom pomenute izjave, čiji faksimil je objavljen na ovom portalu, dogovoreno je navodno da se Beograd i Priština ponovo konstruktivno uključe u dijalog, uz posredovanje Evropske unije a s ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma.

Prema ovom nacrtu, učesnici samita su, imajući u vidu zajedničku evropsku budućnost Zapadnog Balkana, pohvalili uspešan sporazum između Grčke i Severne Makedonije o imenu, kao, kako se navodi, primer za rešavanje sukoba.

OGRANAK ZLOSLUTNOG POKRETA AKTIVIRAN U NEMAČKOJ! Albanci spremaju HAOS u Berlinu! Tačno u 18 časova ispred sedišta kancelarke Angele Merkel započinju AKCIJU!

Posebno je, dodaje se, naglašen značaj postizanja sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi obezbedio evropsku perspektivu Srbii i Kosovu i stabilnosti u regionu.

Učesnici su se, piše u nacrtu, složili da svaki sporazum treba da bude inkluzivan, politički održiv i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

"Srbija i Kosovo su dogovorili da ubrzaju napore za implementaciju postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog, uz posredovanje EU, s ciljem postizanja sveobuhvatnog konačnog sporazuma", navodi se takođe u objavljenom nacrtu izjave.

"ZVALI SU NEKOGA TELEFONOM, PA POTRČALI NA NAS" Heroj sa Košara otišao na Kosovo, kada su ga Albanci videli počela je POTERA: Iz prodavnice smo uleteli u automobil i dali GAS!

Naglašan je, dodaje se, značaj procesa uključivanja i transparentnosti u pregovorima, koji bi trebao da bude praćen naporima za izgradnju poverenja.

Učesnici su se, stoji takođe, složili da pojačaju napore na uspostavljanju regionalne ekonomske zone.

Bundestag

Profimedia

Bundestag, Foto: Profimedia

Dodaje se da su svi učesnici berlinskog samita potvrdili svoju posvećenost saradnji u strukturi takozvanog Berlinskog procesa.

"Veze, ekonomija, slobodna trgovina, saradnja u pitanjima bezbednosti, razmena mladih i druga pitanja su stubovi tog procesa. Potvrđena je podrška Kancelariji za regionalnu saradnju za mladih (RICO)", stoji u pomenutom nacrtu u kojem se dodaje da će naredni samit tzv. "zapadnobalkanske šestorke" u Poznanju, u Poljskoj.

PUTIN SPREČIO KRVOPROLIĆE NA KOSOVU! Ruske službe otkrile plan Haradinaja na Vaskrs, iz Moskve stigla poruka koja ga je ZAUSTAVILA U MESTU!

Navodi se i da su se učesnici složili da povećaju saradnju u sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma i nezakonite trgovine "malim i lakim oružjem", kao i ilegalne migracije.

Naglasili su, stoji u nacrtu, nepokolebljivu posvećenost demokratiji, vladavini prava i dobrom upravljanju, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te osnaživanju uloge civilnog društva i nezavisnih medija.

PROGLASILI IH ZA KOLINIJU! Na primeru ove države moglo bi da se brani Kosovo, na jednoj STENI ih lome već decenijama!

Složili su, dodaje se, da su održive reforme ključne za evropsku perspektivu regiona i osnaživanje društvenih veština protiv izazova vremena, kako unutrašnjih tako i spoljnih.

Takođe, učesnici su potvrdili svoju predanost stabilnosti u regionu, piše u nacrtu koji su obezbedili portal Telegrafi i TV Dukađini.

Berlinski samit tzv. "zapadnobalkanske šestorke" sazvali su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a prisustovaće mu i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Prištinska Koha podseća da predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj u Belin odlaze ša različitim stavovima - dok Tači zastupa opciju koja podrazumeva promenu granica Kosova i Srbije, Haradinaj se tome odlučno protivi.

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji

president-ksgov.net

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji , Foto: president-ksgov.net

Jedinica zajednički stav Tačija i Haradinaja na ovom skupu biće njihova, kako se navodi, molba EU da ubrza donošenje odluke o viznoj liberalizaciji.

Za analitičara Beljulja Bekaja, važnije od stava kosovskih političkih lidera biće spremnost učesnika da postignu kompromis za nastavak procesa dijaloga.

TAČI SE POVLAČI DAN PRED DIJALOG! Albanci odustaju od priznanja? Ovo je njihov NOVI USLOV!

Bekaj veruje da će Haradinaj pristati na ukidanje sto odsto uvećanih taksi na robu iz Srbije i BiH, dok će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Tači "ukloniti pitanje podele" Kosova.

"Javne izjave koje se očekuju i obećanja domaćina o viznoj lieralizaciji viznog režima su samo transparentni ''paravan''", rekao je Bekaj za Kohu.

PRETNJE IZ BERLINA! Nema razgraničenja! Od Srbije se traži da prizna Kosovo ili ćemo snositi SLEDEĆE posledice! Beograd odlučuje, a ucena je zastrašujuća!

Međutim, na ovom samitu, prema mišljenju analitičara, treba konačno rešiti zastoj u dijalogu, kao i razjasniti pozicije oko ideje korekcije granice između Kosova i Srbije, piše prištinski Zeri .

Dvojica kosovskih institucionalnih lidera, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, konstatuje Zeri, pre odlazak u Berlin nisu dali ni nagoveštaj da su približili svoje stavove o pitanjima vezanim za dijalog.

Umesto toga, podseća se da je Tači uoči odlaska u Berlin ponovo pomenuo pitanje korekcije granice sa Srbijom, rekavši da se nada da će ova ideja naći podršku i na današnjem sastanku.

POČETAK KRAJA PREGOVORA Italija povlači priznanje Kosova?! U igri još dve zemlje EU, a najnovija izjava iz Brisela - Hladan tuš za Albance! Priština u neverici!

"NA KOSOVU JE ADRESA BOGA, TAMO SE NASTANIO" Nele Karajlić nudi rešenje za južnu srpsku pokrajinu, svaki dan treba da ponavljamo SAMO OVE REČI!

 

CRVENI ALARM NA KOSOVU UOČI USKRSA Obaveštajac otkrio namere Kfora - strepnja se oseća u vazduhu