Ramuš Haradinaj
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

U Vašingtonu su prošlog decembra sa nevericom dočekali saznanje da je premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj unajmio lobiste koji su pokušali da mimo zvaničnih kanala ugovore njegove susrete sa visokim zvaničnicima SAD, piše Lajmi.net.

Povod su bili mejlovi koje je Nacionalni Savet za bezbednost dobio od kabineta Haradinaja i kompanije kojoj je platio da lobira za njega. Ovakav potez, nezabeležen u diplomatskoj praksi SAD, zahtevao je oštar odgovor američkih zvaničnika, prenose prištinski mediji.

U mejlovima, koje je objavila Metro Gazeta, vidi se da je Haradinaj unajmio Metjua Oresmana, kako bi mu ugovorio sastanke sa visokim američkim zvaničnicima u Vašingtonu.

SKANDAL NA KOSOVU Srpska lista kažnjena basnoslovnom sumom novca zbog spota!

MILO OVE REČI TREBA DOBRO DA ČUJE! Kosovo je u pitanju! Patrijarh Irinej mu se direktno obratio

Zbog ovoga je Vilijam Berkli, jedan od glavnih ljudi u Nacionalnom Savetu za bezbednost, pisao savetniku Haradinaja, Eroldu Beleguu, da izrazi svoju "nevericu" povodom načina na koji je vlada Kosova pokušala da lobira.

Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Foto: Tanjug

On je upozorio da bi ovo sve čak moglo da bude povod za pokretanje istrage oko toga kako se koristi novac poreskih obveznika.

- Mi u Beloj kući smo u neverici zbog toga što je premijer unajmio Metjua Oresmana i njegovu firmu Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP da lobira za vašu vladu mimo zvaničnih kanala. Korišćenje ovih firmi će verovatno imati negativan efekat i ostaviti manje prilika da postignemo naše zajedničke ciljeve. Dalje, ako premijer koristi javne fondove da plaća lobiste, onda ovo može da ima pravne posledice za obe strane, što bi moglo da dovede do istraga - napisao je Berkli u mejlu.

"SRBIJU STALNO UCENJUJU" Austrijski političar sve priznao, pa otkrio kako bi rešio pitanje Kosova: Evropa ništa nije uradila!

ZVERSKI ZLOČIN NA KRSTOVDAN! Albanska deca iskopala grob srpskih beba blizanaca, pa im komadala tela! Ostavili razbacane kosti i pelene! (VIDEO)

Inače, u pismima i mejlovima koje je kompanija angažovana od strane Ramuša Haradinaja poslala u Vašington, traženo je da se on sastane sa visokim zvaničnicima, ali su i predloženi načini na koje bi dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se razvija.

"Uradite to što pre!"

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 29.09.2019. 11:49 - 29.09.2019. 12:05 Austrijski diplomata i nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič izjavio je da EU treba da ima odlučujuću ulogu u dijalogu Beograda i Prišitne, ali da u njega treba uključiti i SAD i Rusiju.

U vreme pisanja ovih mejlova, tek su uvedene takse na robu iz Srbije, piše Lajmi.net. SAD su se i tada, kao i sada, žestoko protivile taksama i tražile njihovo hitno ukidanje. Vilijam Berkli je dalje podsetio Haradinajev kabinet da bi takse trebalo suspendovati, kategorički izjavljujući da zbog toga Ramuša Haradinaja niko bitan neće primiti na sastanke i razgovore u Vašingtonu.

SRPSKI ZVANIČNIK PROTERAN SA KOSOVA Sproveli ga sa pet policijskih vozila!

AMERIKANCI SU GA ODABRALI ODAVNO I POSTAO JE GLAVNI IGRAČ Gospodar Kosova otkrio kako je navodio NATO avijaciju 1999. na srpsku vojsku i policiju!

- Dalje, mi snažno ohrabrujemo premijera da iskoristi svoj nesumnjivi autoritet i politički uticaj da odmah ukine takse i da se ponovo fokusira na unutrašnje konsultacije pre postizanja konačnog dogovora sa Srbijom, koji će biti postignut na korist obe strane. Nećemo održavati dalje razgovore sa premijerom ovde u Vašingtonu sve dok ovi ciljevi ne budu postignuti - napisao je Berkli.

Bonus video

Vučić se brecnuo na konferenciji za novinare