Izbori na Kosovu
Tanjug/AP
Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Kurti takođe kaže da će, ako postane premijer, u prvoj nedelji mandata započeti dijalog sa Srbima na Kosovu.

„To do sada nijedan premijer nije uradio, ali to je jako važno. U prvom mescu moramo, uz to, videti gde se nalazimo nakon 33 sporazuma, koje smo do sada zaključili sa Beogradom. A onda se radujem susretu sa novim visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom. Svejedno mi je da li je iz Španije, zemlje koja nije priznala Kosovo“, ukazao je on.

Kurti je istakao da nije bio zadovoljan Borelovom prethodnicom, Federikom Mogerini, iako je bila iz zemlje koja je priznala Kosovo.

U IZBORNOJ NOĆI SKOVALI VLADU! On će biti novi gospodar Kosova!

UDARNA VEST! Ubedljiva pobeda Srpske liste na Kosovu, Đilasova Rada i Haradinaj se obrukali kao nikad!

Prema njegovim rečima, važno je da se dijalog dobro pripremi, jer se ne može dozvoliti dalji neuspeh.

Na pitanje da li će, ako postane premijer, zastupati i Srbe, Kurti je odgovorio:

"Naravno. Verujem da će biti Srba koji će razmisliti da li to činim bolje od Vučića".

Kada je reč o taksama, naglasio je da one nisu njegova politika.

Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Izbori na Kosovu, Foto: Tanjug/AP

„Mi ćemo takse zameniti principom reciprociteta. Beograd, na primer, mora prihvatiti naše tablice i dokumenta, na kojima stoji Republika Kosovo. Želimo rasvetljavanje sudbine nestalih lica, bez obzira koje su nacionalnosti, kako bi našli i nestale Srbe i Rome. Trebalo bi uspostaviti zajedničke timove od strane kosovskih, srpskih i međunarodnih istraživača, koji bi analizirali masovne grobnice“, rekao je Kurti.

Smatra da, nezavisno od toga, Srbija Kosovu duguje ratno obeštećenje, penzijski fond i 1.200 artefakta.

OBJAVLJENI PRVI REZULTATI! Tri stranke proglasile pobedu! Biće haos u Prištini!

OGLASILI SE GRAĐANI KOSOVSKE MITROVICE! Njihove reči pune nade kidaju na komade!

Upitan zašto bi Priština trebalo da potpiše sporazum sa Beogradom, Kurti je odgovorio da su dobrosusedski odnosi važni i da bez međusobnog priznanja nema članstva u EU.

"Ja želim u svakom slučaju da svih šest zemalja Zapadnog Balkana u jednoj deceniji, sve zajedno uđu u EU“, dodao je on.

Na tvrdnju „Standarda“ da Srbija za priznanje Kosova želi neku vrstu kompenzacije i na pitanje da li bi to mogla biti ZSO, Kurti je podsetio da je tu mogućnost isključio Ustavni sud.

Izbori na Kosovu

Tanjug

Izbori na Kosovu, Foto: Tanjug

„Šta se potom desilo? Nijedan Srbin na Kosovu nije protestovao, samo Beograd. Taj ZSO nikada nije bio za Srbe. Mi moramo Srbe na Kosovu pitati šta žele. Beograd ne može da govori u ime Srba na Kosovu“, istakao je on.

Kurti, na pitanje šta žele Srbi na Kosovu, kaže da oni imaju zdravstveno osiguranje preko „paralelnih struktura“ koje kosovska država ne nudi, te dodao da to neće ukidati iz humanih razloga.

RAMUŠ PUKAO KAO ZVEČKA Albanci poslali Haradinaja na smetlište istorije! Večeras je konačno izbrisan sa političke scene!

DRAMA NA BROJANJU GLASOVA! Srbima se ne piše dobro, paklena opcija je upravo preuzela vođstvo!

Govoreći o sebi istakao je da je Albanac po nacionalnosti i da su Albanija i Kosovo dve države, ali jedna nacija, to jest kao dve Nemačke, ali ne i kao Nemačka i Austrija.

Dve liste imaju isti broj glasova! Ovo su prvi rezultati!

Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa imalo je oko 1,9 miliona birača. * Vanredni parlamentarni izbori danas se održavaju na Kosovu i Metohiji * Biračka mesta se otvorila u 7.00 sati ujutru * Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača Vanredni parlamentarni izbori danas se održavaju na Kosovu i Metohiji, a biračka mesta se otvorila u 7.00 sati ujutru i zatvaraju u 19.00 časova.

Na pitanje da li je i dalje za ujedinjenje sa Albanijom, odgovorio je da smatra da bi ljudi glasali za to, ako bi bilo referenduma.

„Međutim, referendum nije dozvoljen. Zato ću poštovati ustav dok jednog dana ne budemo u mogućnosti da to na miran i demokratski način promenimo. A to neće uslediti brzo“, objasnio je Kurti.

Bonus video

GUŽVA NA BIRAČKIM MESTIMA U GRAČANICI