Priština, Albanci, Kosovo
Tanjug
Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Foto: Tanjug

Prvi nezvaniči rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, koje su objavili albanski mediji pozivajući se na stranačke izvore, tvrde da je koalicija LDK, stranka Ise Mustafe, i Samooporedeljenja, čiji je lider Aljbin Kurti, osvojila 30 odsto glasova, piše Sputnjik.

Na trećem mestu, prema istom izvoru, nalazi se stranka Kadrija Veseljija PDK, sa 22 odsto osvojenih glasova.

Koalicija Ramuša Haradinaja je, prema ovim podacima, osvojila 10,58 odsto glasova.

Kako javljaju albanski mediji, na ulicama Južne Mitrovice pristalice Aljbina Kurtija već slave izbornu pobedu. Vijore se zastave Republike Albanije.

Istoveremeno, Kadri Veselji iz svog izbornog štaba objavljuje da su oni pobedili.

Srbi izašli na glasanje u većem broju nego Albanci! U Peći umro čovek na biračkom mestu!

Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača. * Vanredni parlamentarni izbori danas se održavaju na Kosovu i Metohiji * Biračka mesta se otvorila u 7.00 sati ujutru * Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa ima oko 1,9 miliona birača Vanredni parlamentarni izbori danas se održavaju na Kosovu i Metohiji, a biračka mesta se otvorila u 7.00 sati ujutru i zatvaraju u 19.00 časova.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj odbio je da komentariše prve rezultate, ali je rekao da je dobro što su na izborima korišćeni dokumenti koje je izdala Priština.

Prema podacima koju je objavila televizija „Klan Kosova“, na osnovu 4,41 odsto obrađenog materijala, koalicija između stranke Fatmira Ljimaja „NISMA“ i stranke Badžeta Pacolija „AKR“ teško da će preći izborni prag.

Za 120 mandata u kosovskom parlamentu se takmičilo 25 stranaka i koalicija. Kosovski Ustav predviđa da je 20 mandata u parlamentu rezervisano za manjine: 10 za predstavnike Srba, i 10 za Bošnjake, Rome, Aškalije, Turke, Egipćane. S druge strane, u obavezi je učešća manjina u vladi.

Bonus video

GUŽVA NA BIRAČKIM MESTIMA U GRAČANICI