Oliver Ivanović
AP Photo/Bojan Slavković
Oliver Ivanović

AP Photo/Bojan Slavković

Oliver Ivanović, Foto: AP Photo/Bojan Slavković

Glavni nalogodavac likvidacije jednog od vođa Srba s Kosmeta gotovo sigurno je pravi šef kosovske tajne službe i gospodar Kosova Kadri Veselji, tvrde sagovornici.

POSKIDALI UNIFORME, PA USKOČILI U HLADNE GAZIVODE Nova provokacia na Kosovu! Albanski komandosi ponovo ukrštaju prste Srbima na oči (FOTO)

Tragovi bombaša i operativca kosovske tajne službe Fljorima Ejupija, za koga se otkrilo da ima veze s ubistvom lidera GI SDP Olivera Ivanovića, gotovo sigurno vode do vrha prištinske vlasti, pre svega do Kadrija Veseljija, koji važi za „gospodara Kosova“.

Veselji je, kao nesumnjivi šef kosovske tajne službe, najverovatnije glavni nalogodavac likvidacije Ivanovića, kažu sagovornici.

Čišćenje i beg

Bivši obaveštajac Božidar Spasić naglašava da je apsolutno nemoguće izvršiti ubistvo takve ličnosti bez podrške obaveštajnih službi.

- Kao što je i predsednik Vučić rekao, dokazi jesu problem, ali naše službe su rekonstruisale pravac kretanja atentatora. Siguran sam da je Ejupi ubica i da je Kadri Veselji glavni nalogodavac. Takav atentat može da naredi samo šef službe, a pravi šef kosovske tajne policije je Veselji. Ejupi je odranije poznat našim službama kao kriminalac koji operiše i po Nemačkoj, bio je u poslu s drogom, prostitucijom i trgovinom ljudima. Živi na području Frankfurta, koji je Albancima glavna baza u Nemačkoj - objašnjava naš sagovornik.

ŠIPTARSKOM LUDILU NEMA KRAJA, SMISLILI NOVU PROVOKACIJU Tači sanja da nam otme sve do Vranja!

Iako Priština uporno odbija da dostavi sve tragove i materijale iz istrage, Spasić kaže da se preko baznih stanica i presretanja razgovora zna kretanje Ejupija i njegovog pomagača Adžmedina Zekaja, koji je nabavio oružje i automobil, a posle ubistva ih i uništio.

- Zna se da su njih dvojica došla u Prištinu nekoliko dana pre ubistva i da su znala Ivanovićevo kretanje. Vozilo je iz Srbije nabavio Zekaj, a kada su ga uništili, čekalo ih je drugo, kojim su se prevezli do sedišta ROSU kraj Prištine, gde su se „očistili“ i redovnom avio-linijom prebacili prvo do Tirane, a onda i do Frankfurta - ispričao je Spasić.

Opasna pitanja

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je predsednik Aleksandar Vučić postavio veoma opasno pitanje za Prištinu i Tiranu.

- Očigledno je Prištini vrlo neugodno što se može doći do veze između Ejupija i Veseljija i Hašima Tačija, jer zna se dobro ko je Ejupi. Pre svega je važno da je on pripadnik ilegalne tajne službe ŠIK, kojom rukovodi Veselji. Ta služba je naređivala i izvršavala politička ubistva, pretežno pristalica Ibrahima Rugove. Procenjuje se da su 1998. izvršili više od 200 likvidacija. Jedan od glavnih plaćenih ubica ove organizacije je Ejupi, Veselji je bog i batina u južnom delu Kosovske Mitrovice, a preko službe je prisutan i na severu KiM - objašnjava Drecun.

ALBANCI SLAVE, POTPUNA EUFORIJA Kosovo pripojeno Albaniji?! Potpisano je, sklopljen ISTORIJSKI sporazum između Tirane i Prištine!

Vučić je u sredu pomenuo Ejupija i njegova kretanja u kontekstu ubistva Ivanovića i podsetio da je on bio jedini osumnjičeni za postavljanje bombe pod autobus „Niš ekspresa“ 2001, kada je poginulo 12, a ranjena 43 Srbina. Prema navodima kosovskog tužilaštva, Ejupi je svojevremeno trebalo da za četvrt miliona evra ubije Džavita Haljitija, nekada Tačijevog čoveka za vezu s ogrankom terorističkog OVK u Albaniji.

Kosovski tužilac nema optužnicu

I DALJE PRIKUPLJAMO DOKAZE

Specijalni kosovski tužilac Sulj Hodžaj rekao je da još nema dokaza da bi se podigla optužnica za ubistvo Ivanovića i da i dalje traje prikupljanje dokaza za podizanje optužnice.

- Još uvek nema ništa novo, mi vodimo istrage, preduzimamo potrebne proceduralne radnje, to je sve. Još uvek nismo podigli optužnicu, još uvek prikupljamo sve dokaze za optužnicu - izjavio je on.

BEZ GLASANJA O TAČIJEVOJ REZOLUCIJI O PREŠEVSKOJ DOLINI Poslanici zbrisali iz zgrade, a Hašim pobesneo

Sud u Prištini u utorak je izdao poternicu za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem iako, kako kaže tužilac, nemaju nikakve dokaze vezane za to ubistvo.