Hašim Tači
AP Photo/Visar Kryeziu
Hašim Tači

AP Photo/Visar Kryeziu

Hašim Tači, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

 

Privremene vlasti u Prištini ne odustaju od namere da otmu Preševo, Bujanovac i Medveđu i pripoje ih lažnoj državi Kosovo. Hašim Tači je u ponedeljak kosovskoj skupštini poslao rezoluciju u kojoj se navodi da Albanci iz preševske (vranjske) doline imaju pravo da se teritorijalno pripoje Kosovu.


Dokumentom, koji će se uskoro naći pred poslanicima, Albanci traže da pitanje takozvane preševske doline postane deo dijaloga Beograda i Prištine.

 

Hašim Tači

EPA/ARMEND NIMANI

 


- Priština treba da otvori diplomatsku misiju (predstavništvo) u preševskoj dolini. Kosovo treba da otvori posebnu kancelariju pri svojoj vladi koja će se baviti Preševom, Bujanovcem i Medveđom i Priština treba da odvoji budžetska sredstva za razvoj tih opština i Nacionalnog saveta Albanaca. Priština treba da podrži pripajanje preševske doline Kosovu - navodi se u toj rezoluciji.

Kosovo, skupština

AP

 


Prištinski zvaničnici, pre svih Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, nekadašnji komandanti Oslobodilačke vojske Kosova, nikada nisu krili želju da od Srbije otmu te tri opštine. Gotovo na svim forumima i međunarodnim skupovima otvaraju to pitanje i na taj način traže podršku od međunarodne zajednice, koja, do sada, nije osudila takve poteze Albanaca.


Marko Ðurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, komentarišući tu rezoluciju kazao je da je Hašim Tači potvrdio neodgovornost svoje politike jer, kakao je istakao, raspirivanje lažnih snova o prisajedinjenju opština Vranjske kotline samoproglašenoj državi Kosovo jeste isto što i poziv na eskalaciju mržnje i nepoverenja među stanovnicima Preševa, Bujanovca i Medveđe.

 

- Otvaranje novih kriznih žarišta ne može pomoći ni Tačiju u nastojanju da se izbavi iz sunovrata svoje političke karijere, niti građanima na Kosovu i Metohiji, koji žele da žive u miru i sigurnosti - rekao je Ðurić. On kaže da su Tačijeve ideje o širenju takozvane velike Albanije na istok deo „mračnih i zauvek poraženih šovinističkih projekata“ i niko, a ponajmanje Albanci na jugu centralne Srbije, ne može imati koristi od reanimacije ideologija mržnje.

- Kao državljanin Srbije, Tači bi trebalo da zna da je većinska volja naroda Srbije svih nacionalnosti, izražena vekovima, da je pokrajina u kojoj je i on rođen sastavni deo Srbije i da su separatizam i ideja o velikoj Albaniji stvar prošlosti - rekao je Ðurić.