Aleksandar Vučić Brisel
Tanjug/Dragan Kujundžić
Aleksandar Vučić Brisel

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić Brisel, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić izjavila je, povodom odluke prištinskih vlasti da nijednom zvaničniku iz Beograda ne dozvoli ulaz na teritoriju tzv. Kosova, da EU očekuje poštovanje sporazuma o posetama zvaničnika, koji je postignut u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

 

Milomir Marić

printscreen

- Očekujemo poštovanje svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, uključujući i sporazum o posetama zvaničnika - navela je Kocijančić.

U pisanom saopštenju, u odgovor na pitanje Tanjuga o reakciji EU na poslednju provokaciju od strane Prištine, Kocijančić je dodala i da je EU povodom novonastale situacije "u kontaktu sa obe strane". Dogovor o posetama zvaničnika počeo je da se primenjuje 1. decembra 2014. godine i već je kršen više puta od strane Prištine.

Pročitajte još:

Svakog puta EU je pozivala na primenu postignutog dogovora koji podrazumeva obaveštenje jedne strane o poseti i mogućnost ulaganja prigovora druge strane, koji mora biti dostavljen i Evropskoj uniji, koja je nadležna da posreduje u slučaju potrebe.