Kosovo, Albanci, Priština
Tanjug/Rade Prelić
Kosovo, Albanci, Priština

Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na osnovu te odluke rečeno je da će Vlada Kosova 1. aprila doneti odluku o ukidanju odluka prethodne Vlade od 21. i 28. novembra 2018. kada je taksa uvedena na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Potpredsednik vlade Kosova Haki Abazi rekao je za RSE da će se o svim tim merama odlučiti na osnovu akcija Srbije i Bosne i Hercegovine prema Kosovu.

"Sve ove mere su na nivou stvarnog reciprociteta, što je praksa oblika primene politike Srbije prema robi i trgovini sa Kosovom. Ove mere uglavnom spadaju u oblast slobodnog kretanja, ljudi, automobila i transportnih kamiona i zato što Srbija ne prihvata registarske tablice i primorava građane Kosova da ih zamene privremenim dokumentima. Takođe, u primeni mera postoji nivo proizvoljnosti, na primer, sertifikat o proizvodnji ili sanitarni sertifikat koji nije prihvaćen. Imamo slučajeva da i tokom tranzita robe preko teritorije Srbije ka zemljama Evropske unije postoje barijere koje sprečavaju kretanje robe na teritoriji Srbije", rekao je Abazi za Radio Slobodna Evropa.

Kaže da je Srbija više puta primenila mere koje su naštetile kosovskim proizvođačima, a da nije poštovala Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), što je, prema njegovim rečima, sprečilo da odnosi postignu ekonomsku održivost.

Došlo je do pozitivnog razvoja tokom razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je on pokazao spremnost za pregovore u procesu dijaloga o uklanjanju ovih necarinskih barijera", rekao je Abazi.

Carinici kosovskih carina kažu da su spremni da primene bilo koju odluku Vlade Kosova. Adriatik Staviljeci u izjavi za Radio Slobodna Evropa ističe da carina samo čeka uputstva Vlade Kosova.

„Obično carina sprovodi mere koje preduzima Vlada Kosova. Normalno, odluku o reciprocitetu i svaku odluku Vlade Republike Kosovo, Carina će poštovati maksimalno“, rekao je on.

 

Komentari (1)

Deda Nole

01.04.2020 09:49

Siptari su postali gori no njihovi kreatori, jer su lazima i obmanama dosli do svog nekog cilja ,svako otvaranje prema srbiji bi znacilo otkrivanje lazi kojima su se sluzili pa bi svakako otkrili i kreatore tih lazi(Nemacka,SAD,EU i UK)