Marko Đurić
Tanjug/Zoran Žestić
Marko Đurić

Tanjug/Zoran Žestić

Marko Đurić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Hoti laže narod šta će biti na agendi, a uveriće se kakav će biti odgovor Srbije ako bude pokušao da na agendu stavi priču o priznanju", rekao je Ðurić za RTS.

On je naveo da je razgovarao sa saradnicima zvaničnika Bele kuće sa kojima će se voditi razgovor i da su na agendi ekonomske teme.

"Kao što je predsednik Aleksandar Vučić već rekao, ne možemo isključiti to da bude određenih iznenađenja i tema koje nisu bile na agendi", rekao je Ðurić za RTS.

On kaže da albanska javnost nastupa jedinstveno i da namerno obmanjuju javnost kako bi "potkopali" poziciju Srbije pred razgovore, dok, s druge strane, srpska javnost ne nastupa jedinstveno.

"Umesto da i mi u političkom smislu, bez ozbira na stranke, nastupimo jedinstveno i podržimo državnu delegaciju, ako treba da se odbiju neka nametanja i teme, ovde u Srbiji pojedini unapred krive državnu delegaciju iz svoje političke koristi", kaže Ðurić.

Navodi da je ovaj trenutak strateški važan, možda i istorijski, i da zato Srbi treba da pokažu jedinstvo da bi imali snagu.

Da li Srbija treba da prizna Kosovo?

 

Upitan koliki je manevarski prostor Beograda uoči sastanaka u Vašingtonu i Briselu, Ðurić kaže da ne treba imati iluzije da je situacija u vezi sa KiM veoma teška već generacijama i da nas ne čeka laka bitka.

"Državna delegacija na čelu sa Vučićem ima jasnu platformu za očuvanje državnih i nacionalnih interesa na osnovu Ustava, da se uspsotavi ekonomska saradnja i proširi, da mladi ljudi dobijaju posao, da izgradimo infrastrukturu", rekao je Ðurić.

Govoreći o nestalima, Ðurić je rekao da srpska delegacija na svim sastancima traži da se otvore arhivi OVK, ali da to Priština ne želi, jer arhivi direktno optužuju najviše rudkovodstvo Albanaca.

Kaže i da Hoti tvrdi da ne postoje arhivi OVK.

"Mi insistiramo da se reši pitanje nestalih svih nacionalnosti, spremni smo da otvorimo naše arhive, da dođu istražitelji i ovde i tamo i da to pitanje rešimo", rekao je Ðurić.