Kosovo
Alo / Ilustracija
Kosovo

Alo / Ilustracija

Kosovo, Foto: Alo / Ilustracija

Oni plaćaju svojim životom zbog neadekvatnog zdravstvenog sistema, ljudi koji često umiru u bolnicama iz najbanalnijih razloga, uključujući probleme sa snabdevanjem kiseonikom.

Oni plaćaju svojim životom svaki put kada je data prednost političarima ili članovima njihovih porodica na lečenju u inostranstvu, stavljajući imena onih bez ikakvih političkih pripadnosti na dno liste da bi dobili finansijsku pomoć.

Kosovo i Metohija

Printscreen

Kosovo i Metohija, Foto: Printscreen

Ovi stari problemi, koji su se pojavili kao rezultat lošeg, korumpiranog i nepotističkog upravljanja, postali su još teži u trenutku kada se Kosovo suočava sa smrtonosnom pandemijom.

Rizik za zdravlje i život građana koji predstavlja pogrešna Vlada sada je još direktniji, a nesposobnost kosovske vlade da upravlja situacijom izazvanom izbijanjem koronavirusa bila je među ključnim faktorima gubitka preko 500 građana.

Kosovo ima najmlađu populaciju u Evropi, sa prosečnom starosti od 26 godina, dok je 38 procenata stanovništva mlađe od 20 godina, a samo osam procenata starije od 65 godina u odnosu na celokupno stanovništvo.

Ovi parametri bi trebalo da pomognu da se obezbedi jedna od najnižih stopa smrtnosti na svetu.

Do sada zabeleženi podaci pokazuju da stopa smrtnostii od COVID-19 za osobe mlađe od 49 godina nije veća od 0,4 posto. U međuvremenu, 82 odsto građana na Kosovu kaže da su dobrog zdravlja, što je druga činjenica koja bi trebalo da rezultira manjim brojem smrtnih slučajeva od COVID-19.

Ipak, Kosovo trenutno ima najveću stopu smrtnosti od COVID-19 na svetu. Postoje najmanje dve analize sprovedene tokom avgusta, koje su to potvrdile. Stopa mortaliteta potvrđenih slučajeva dostigla je 3,81 odsto, što je ekvivalent globalnoj prosečnoj stopi mortaliteta među ljudima između 60 i 70 godina.

Kosovo

Tanjug

Kosovo, Foto: Tanjug

Kosovski nacionalni institut za javno zdravlje nije objavio podatke o starosti žrtava COVID-19. Međutim, podaci iz opštine Priština pokazuju da je starosna grupa sa najvećim brojem umrlih stara između 25 i 34 godine.

Kako se može objasniti ova visoka stopa smrtnosti? Postoje dva verovatna objašnjenja:

Prvo, kombinacija COVID-19 s jednim od najzagađenijih sredina u Evropi, nehranjenost stanovništva i neuspeli zdravstveni sistem doveli su do veće stope smrtnosti.

Drugo, neadekvatne vladine mere nisu dale značajniji efekat u sprečavanju širenja virusa od njihovog ponovnog uspostavljanja početkom jula.

Do sada, vlada Hotija nije bila voljna da se pozabavi pogoršanom javnozdravstvenom situacijom, a mere koje je uvela često su se graničile sa smešnim.

Prema zvaničnim merama, građanin koji sam šeta ulicom dužan je da nosi masku, ali nije dužan da to učini ako uđe u teretanu.

Građanin može biti kažnjen zbog toga što nije nosio masku dok je šetao pločnikom, ali ako je u blizini kafića i sedi za stolovima koji su već postavljeni na pločniku, tada nije dužan da nosi masku. Prema epidemiologu Lul Raki, kafići i restorani su epicentar infekcija COVID-19 na Kosovu.

I druge mere su besmislene. Iako su bazeni na Kosovu zabranjeni, građanima je dozvoljeno da posećuju plaže Albanije, Turske, Crne Gore i drugih zemalja koje stanovnicima Kosova* omogućavaju bezvizni ulaz. Samo u avgustu više od 810.000 kosovskih građana ušlo je u Albaniju.

Vlada je takođe pokazala potpuni nedostatak odgovornosti za ponovno otvaranje škola. Pre pet dana, 24. avgusta najavila je da nastava počinje 1. septembra, dok je četiri dana kasnije Ministarstvo prosvete naglo najavilo da će se škola nastaviti 14. septembra.

I za kraj, hiljade testova iz Srbije vlada samozvanog Kosova je odbila, što je još jedan dokaz neozbiljnosti i neadekvatnog vođenja teritorije koja postaje sve veće žarište, iz dana u dan.