Hašim Tači
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Hašim Tači, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

U prilog tome, Blinken navodi zahtev za peticiju za ukidanje Specijalizovanih komora Kosova i Specijalizovanog tužilaštva i zakonodavnu inicijativu, koju je predložio Tači.

Osim Tačija, u izveštaju se pominju i lideri civilnog društva, posebno boračke organizacije, koje su, prema navodima u ovom izveštaju, javno osudile kosovske specijalizovane komore i specijalizovano tužilaštvo u Hagu.

- Vodeći političari i lideri civilnog društva, posebno boračke organizacije, javno su osudili kosovska specijalizovana veća i Kosovsko specijalizovano tužilaštvo sa sedištem u Hagu i pokušali da podriju javnu podršku radu ovih organa. Ovi napori su uključivali javne proteste, zahtev za peticiju za ukidanje suda i zakonodavnu inicijativu koju je predložio bivši predsednik Hašim Tači koja je mogla da potkopa mandat Specijalizovanog suda.

Kroz ovaj izveštaj, Blinken je rekao da ponovo potvrđuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država da pitanje ljudskih prava stavi u središte spoljne politike zemlje.

Rekao je da dokumentujući status ljudskih prava u svetu svake godine, Stejt department pruža objektivne i sveobuhvatne informacije Kongresu, civilnom društvu, akademicima, aktivistima i drugima ma gde se oni nalazili.

Komentari (1)

Aco

31.03.2021 22:48

Tako to rade ameri.Zavrsis posao za njih i onda te pljunu.Tako ce biti sa citavim Kosovom kada ne budu imali vise interesa.