Ramuš Haradinaj
AP
Ramuš Haradinaj

AP

Ramuš Haradinaj, Foto: AP

* Ramuš Haradinaj podneo je juče neopozivu ostavku na mesto predsednika tzv vlade Kosovo

* Haradinaj je pozvan u Hag kao osumjičeni za zločine OVK

* Nemački mediji preneli su ovo kao udarnu vest

Optužbe za ratne zločine i mafijaške aktivnosti dugo prate Ramuša Haradinaja koji je u Hagu dvaput oslobođen, nakon što su svedoci nerazjašnjeno ginuli, piše danas nemačka štampa, postavljajući pitanje da li će sada situacija biti drugačija.

"Ramuš Haradinaj je umetnik političkog preživljavanja“, piše berlinski Tagesšpigel.

„Bez obzira da li su u pitanju ratni zločini ili mafijaške aktivnosti - nekadašnjem komandantu OVK nikada ništa nije dokazano. Za sada“, navodi list.

ŠTA NAM JE KRVNIK SVE RADIO! Srbi mu ova zlodela nikada neće zaboraviti! Robija je blaga kazna za njega!

Većina nemačkih medija prenela je da je kosovski premijer iznenađujuće podneo ostavku nakon što je dobio poziv Specijalnog suda za zločine OVK u svojstvu osumnjičenog i trebalo bi da bude ispitan u Hagu sledeće sedmice.

 

"Haradinaj već ima turbulentni istorijat odnosa sa Haškim tribunalom“, piše dalje Tagesšpigel. Taj sud ga je dvaput - 2005. i 2011. godine -optužio zbog ratnih zločina.

"U oba slučaja je oslobođen. Upadljivo je pri tome bilo što su brojni svedoci ginuli na delimično nerazjašnjene načine“, dodaje list.

Švajcarski "Noje cirher cajtung" podseća da se bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte i u svojoj biografiji žalila na "masivno zastrašivanje svedoka koje je onemogućilo valjano izvođenje dokaza“.

TAČI HITNO OBJAVIO SPISAK! Sprema im se osveta za sve zločine! Ove teroriste OVK čeka ZATVOR U HAGU!

Ramuš Haradinaj

Alo!/Ognjen Radošević

Ramuš Haradinaj, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

"Otvoreno je pitanje da li će novi sud bolje izaći na kraj sa ovim problemom. Dvadeset godina nakon događaja svaka optužnica počiva skoro isključivo na iskazima svedoka. Skepsu budi to što mlada institucija ima već trećeg glavnog tužioca, ali još nijednu optužnicu“, zaključuje ugledni švajcarski list.

Portal hamburškog nedeljnika "Cajt" podseća da su bivši komandanti OVK Rustem Mustafa Remi i Sami Luštaku u januaru već morali da se pojave u Hagu.

"Kosovski mediji izveštavaju da bi već tokom godine mogle da budu podignute prve optužnice. Ima spekulacija da bi Haradinaj kao i predsednik Hašim Tači i predsednik parlamenta Kadri Veselji mogli biti optuženi“, navodi "Cajt".

Bonus video

Francuska povlači priznanje Kosova