Ramuš Haradinaj, OVK
Facebook
Ramuš Haradinaj, OVK

Facebook

Ramuš Haradinaj, OVK, Foto: Facebook

 

* Sa braćom Dautom i Škeljzenom redovno je napadao policijske i vojne snage Srbije i SRJ

* Odgovoran za mučenja i ubijanja desetina srpskih civila, lično ubio 47 civila!

* Bio je komandant operativne zone Dukađin

Haradnija je u Albaniji 1996. godine završio obuku i učestvovao u stvaranju terorističkih baza u gradovima Kuks i Tropoja. Na Kosovo je često dolazio ilegalno, a trajno se vratio sredinom 1997, kada je s braćom Dautom i Škeljzenom organizovao terorističke napade na policiju širom Metohije. U aprilu naredne godine postao je jedan od regionalnih komandanata OVK.

Pročitajte još:

Na njegovu inicijativu u Glođanu je formirana specijalna jedinica OVK "Crni orlovi", kojoj se pripisuje odgovornost za mučenja i ubijanja više desetina srpskih civila, čija su tela nađena u Radonjićkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani.

Vlasti u Beogradu optužile su Haradinaja da je odgovoran za mnoge zločine nad Srbima u tom delu Pokrajine i za njim raspisale poternicu.

Ramuš Haradinaj

Ognjen Radošević/Alo!

Ramuš Haradinaj, Foto: Ognjen Radošević/Alo!

Optužen je za masovno ubistvo Srba na području Glođana, gde je u leto 1998. na poljoprivrednoj plantaži nađeno više od 20 leševa.

Posle zvaničnog raspuštanja i demilitarizacije OVK, početkom 2000, formiran je Kosovski zaštitni korpus, u kojem je Haradinaj bio zamenik komandanta Agima Čekua.

Haški tribunal je protiv Haradinaja 4. marta 2005. podigao optužnicu, kojom ga po 37 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, na osnovu individualne krivične odgovornosti počinjene u periodu od 1. marta do 30. septembra 1998. godine, kada je bio komandant tzv. operativne zone Dukađin (Metohija).

Monstruozni zločinac, lično ubio 47 civila

Zbog zločina nad nedužnim srpskim civilima u Metohijskom kraju u toku 1998. i 1999. godine Okružni sud u Peći koji je izmešten u Leskovac je protiv Haradinaja podneo zahtev za sprovođenje istrage i raspisao poternicu, ali je on tada ostao nedostupan srpskim istražnim organima.

Od 47 Haradinajevih žrtava prepoznato je 14, dok su ostale neidentifikovane sahranjene u masovnoj grobnici u selu Piskote kod Đakovice.

Ramuš Haradinaj

facebook

Ramuš Haradinaj , Foto: facebook

Zajedno sa braćom i saborcima, od aprila do septembra 1998. godine Haradinaj je, prema navodima upućenih u zločine na Kosovu i Metohiji, lično ubio 47 civila na području sela Glođane, inače njegovog rodnog mesta, zatim Rznić, Dašinovac, Gornji i Donji Ratis i oko Radonjičkog jezera, u opštini Dečani.

Upućeni navode da je područje oko Radonjičkog jezera najbolji primer stradanja srpskih civila. U jednoj od pomoćnih kuća u blizini jezera, zatvarani su a potom i teško zlostavljani svi kidnapovani.

Oteti civili su navodno najpre mučeni strujom sprovedenom kroz pojilice za stoku, a zatim ubijani i bacani u kanal. Zatrpavali su ih zemljom, ili su kanale prekrivali betonskim pločama. U jednom od tih stratišta pronađeno je telo Zdravka Radunovića iz Peći, koji je šest godina posle smrti sahranjen na groblju u Paraćinu.

BONUS VIDEO: Emanuel Makron poleteo sa aerodroma i pozdravio se sa Vučićem!