Milorad Dodik
AP
Milorad Dodik

AP

Milorad Dodik, Foto: AP
Milorad Dodik

EPA/ANDREJ CUKIC

Milorad Dodik, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

U toku predizborne kampanje na Kosovu, pojedini političari su ponovo aktuelizovali priču o "velikoj Albaniji", a na pitanje da li on sanja "o ujedinjenju sa Srbijom", Dodik kaže.

"Ideja o „velikoj Albaniji“ nije skorašnja, ona je reciklirana i rehabilitovana nekim nastojanjima. Mislim da je ona na žalost daleko ozbiljnija stvar nego nastojanje Srba da se ujedine na Balkanu imajući u vidu to je da tu ideju o velikoj Albaniji podržavaju neki centri moći sa Zapada. To je nešto što je plaćeno kokainskim novcem kroz lobiranje i u Americi, i EU", kaže Dodik.

On navodi da niko od stranaca nije reagovao na najave o pravljenju "velike Albanije", zato što "prećutno misli da to i treba da se desi".

"Ja ne bih sebe upoređivao sa tim pričama o "velikoj Albaniji" jer meni to ne treba da bih ja imao svoja opredeljenja. Mi Srbi ovde smatramo da imamo pravo na svoj status i svoj status veoma jasno gradimo. Verujemo da je RS država po svim elementima međunarodnog prava. Nema svoju stolicu u UN ali mi živimo državu: imamo teritoriju, stanovništvo, efektivnu vlast, sarađujemo sa zemljama u regionu. Dakle, hoće li Albanci napraviti svoju državu ja to i ne pratim. Meni je daleko važniji projekat koji mi ovde treba da uradimo - da očuvamo mir, stabilnost, da imamo što bolje specijalne veze sa Srbijom koje će jednog dana prerasti u jednu zajedničku instituciju. Da li ću ja to doživeti ne znam ali želim da ostavim generacijama koje će to da baštine kao bazičnu nacionalnu ideju", izjavio je Dodik.