Hašim Tači
EPA/JERRY LAMPEN
Hašim Tači, Foto: EPA/JERRY LAMPEN

Glavni tužilac Džek Smit naveo je da su mu pretili i verbalno ga napali ljudi iz timova odbrana optuženih!

Sud treba da što pre odredi datum početka suđenja jer svedoci i žrtve u ovom predmetu čekaju godinama da se pravda izvrši. Zastrašivanje svedoka u ovom predmetu jeste realnost. Činjenica je da postoji veliki vremenski raskorak koji će potencijalno ugroziti svedoke. U svim tim slučajevima postoje zaštitne mere, ali sud mora da razume da su to sredstva kojima se samo ublažava rizik. Oni se ne mogu potpuno otkloniti i ukoliko svedoke koji su pokazali poverenje prema ovoj instituciji ostavimo da čekaju mesecima i mesecima od momenta pretpretresnog postupka do suđenja, ne činimo im nikakvu uslugu - upozorio je tužilac Smit.

Na drugoj strani, branilac optuženog Kadrija Veseljija advokat Ben Emerson tvrdi da svedoci nisu zastrašivani.

- Tužilaštvo, pod izgovorom zaštite svedoka, nije dostavilo odbrani sve podatke tri meseca pred početak suđenja. Takođe, nije tačno da se svedoci zastrašuju dok mi ovde govorimo - rekao je Emerson.

Tužilaštvo je na početku konferencije predočilo da planira da većinu svedoka čiji su iskazi predočeni sudu pozove da svedoče na suđenju. Za neka dokumenta i dokaze zatražene su zaštitne mere pre obelodanjivanja, dok će za neke tužilaštvo tek tražiti zaštitu od suda.

BONUS VIDEO: