Vladimir Putin
Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUT
Vladimir Putin

Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUT

Vladimir Putin, Foto: Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUT

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom Milovan Drecun razgovarao je danas sa šefom Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonidom Sluckim o strateškom partnerstvu dve zemlje i ukazao da je podrška Rusije od ključnog značaja i u prezentaciji činjenica i istine o zločinima OVK na KiM.

Drecun, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za KiM rekao je po pitanju KiM, na međunarodnom planu Ruska Federacija najsnažniji oslonac Srbiji.

Kako se navodi, Drecun je gosta iz Rusije upoznao sa aktuelnom situacijom na KiM i naglasio da je istina o zločinima tzv. OVK drugačija od one koja prevladava u zapadnom svetu.

"Podrška Rusije, a naročito ruskih parlamentaraca nama je veoma bitna da se na što više strana predstave činjenice i dokazi o zločinima OVK i time pokaže kako je lažna država Kosovo nastala na brutalnom etničkom čišćenju srpskog naroda na KiM", kaže Drecun.

Milovan Drecun

Printscreen/Happy

Milovan Drecun, Foto: Printscreen/Happy

Drecun je naveo da se pozicija Srbije ne menja i da nikad neće priznati lažnu državu Kosovo, kao i da je od izuzetnog značaja podrška koju Rusija pruža u sprečavanju njenog članstva u međunarodnim organizacijama, kao što su UN, Unesko, Interpol.

"Sve dok tzv. Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, i time međunarodno priznata država, neće biti moguće njeno ujedinjenje sa Albanijom i tako realizovanje projekta Velike Albanije", naglasio je Drecun.

Leonid Slucki ukazao je da Rusija ne menja svoj kurs i ocenio da je nakon održanih izbora na KiM dodatno zakoplikovana situacija sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Slucki je naveo da su ruski parlamentarci spremni da pruže punu podršku u predstavljanju istine o zločinima OVK, ističući da je 21. vek, vek parlamentarne diplomatije, koja često može da postigne baš ono što je teško u zvaničnoj diplomatiji.

Drecun je izrazio zadovoljstvo što Leonid Slucki pokazuje stalno interesovanje za Srbiju i time doprinosi unapređenju strateškog partnerstva i bratstva dva naroda i istakao da je Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom najbrojnija u Narodnoj skupštini, sa 152 člana.

On je naveo da je pandemija izazvana virusom kovid 19 onemogućila sprovođenje svih planiranih aktivnosti i saradnje poslaničkih grupa prijateljstva u prethodnoj godini, i izrazio je uverenje da će u skorijem periodu doći do razmena poseta delegacija poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta.

Sagovornici su se saglasili da se parlamentarnom diplomatijom mogu unaprediti i ekonomske, kulturne i svi drugi odnosi Srbije i Rusije.

Drecun i Slucki su razgovarali i o predstojećem zasedanju Komisije za saradnju Skupštine Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije, kao i o perspektivama ekonomske saradnje na nivou regiona Rusije i Srbije, saradnji u oblasti gasa i elektroenergetike, kao i o saradnji u borbi protiv radikalnog islamizma i džihadizma.

BONUS VIDEO Ministar Siniša Mali otkrio kako je Vučić reagovao kada su mu ponudili da Srbija prizna Kosovo

 *

Komentari (1)

Sumadinac

18.02.2021 19:39

E hvala bogu krenuli rusi.!!!