Aleksandar Vučić
Ap/Darko Vojinović
Aleksandar Vučić

Ap/Darko Vojinović

Aleksandar Vučić, Foto: Ap/Darko Vojinović

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je sinoć da tzv. Kosovo neće prekinuti kampanju za članstvo u međunarodnim organizacijama, čime je Priština udarila novi šamar međunarodnim naporima za obnovu dijaloga.

Upravo obustavljanje te kampanje bilo je, naime, preduslov za nastavak dijaloga, na koji se Priština obavezala i SAD i Briselu i Beogradu.

Šta Srbija sada može da uradi, kakav će biti njen odgovor na celu ovu situaciju i da li delegacija Beograda i dalje očekuje nastavak razgovora, kako je to sinoć najavljeno iz Brisela?

Stav Beograda po pitanju nastavka dijaloga i potrebe za dijalogom oduvek je jasan, a analitičari su pred ovaj nastavak dijaloga ukazivali da Brisel, uprkos čvrstim namerama da oživi proces, ne može mnogo da učini, a da Beograd u Brisel odlazi sa dobrom voljom, da pokaze da nije kriva za propast dijaloga.

Kad je reč o konstruktivnosti kosovske strane, dakle, stvari su uvek iste.

Hoti je ovom najnovijom izjavom samo još jednom potvrdio neiskrenost i nepredvidljivost Prištine.

Hotijev prethodnik Aljbin Kurti pokazao je nepoštovanje prema inicijativi SAD i Ričarda Grenela, a sad je Hoti to pokazao prema Evropskoj uniji.

Upravo je Grenel svojevremeno, polovinom juna objavio na Tviteru da je dobio uveravanja od vlada Kosova da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući.

Za njega je, kako je dodao, platforma za dijalog ustav tzv. Kosova, a jedino što želi je - priznavanje Kosova.

Komentari (7)

SRBIJA

25.07.2020 11:56

Znaš kad cemo da priznamo nešto što je naše nikad!!!!

Dragan

25.07.2020 16:53

@SRBIJA - GDE VEROVATI DIVLJIM PLEMENIMA ARNAITIMA,KAKVU ONI KULTURU IMAJU I POSTENJE. POREKLO IM JE DIVLJE SA PROKLETIJA. NASTAVITI DALJE DA LOBIRAMO ZA NEPRIZNAVANJE KOSOVA I POZVATI RUSE I KINEZE DA UCESTVUJU U PREGOVORIMA. A FASISTICKI OPREDELJENA MERKELOVA KAO I HITLER MORA DA IZGUBI OD RUSIJE. KAKVA BEDA OD BABE ,PRAVA FUNJARA MESA SE U TUDJU TERITORIJU ,FASISTI SU FASISTI NASLEDNICA HITLEROVE IDEOLOGIJE

Milos

25.07.2020 11:57

Srbija treba, mora, i moze da se drzi rezolucije 1244 i da vrati bezbednosne snage na Kosovo i zapocne borbu za svoja prava koja su joj garantovana u ujedinjenim nacijama. Toliko

Dragojlo

25.07.2020 12:41

Gde li je sada baka Merkel? Da li sapunja mačora? ???

RUS

25.07.2020 12:57

ima da vas teramo do Tirane!

Velja

25.07.2020 18:37

@RUS - pa probali smo jednom i kako je zavrsilo, namesto da ih "teramo do Tirane.." oni ga nama "sterase" i uzese Kosovo, izgleda ti si bio mali tad pa se dobro ne secas kad ovako lupas...

mare

25.07.2020 15:57

To je potez Pristine koji odgovara i Beogradu da se Brisel na neki način isključi iz finalnog resenja blokadom pregovora a da glavnu ulogu preuzme Vašington.Da li ćemo nesto dobiti od amerikanaca makar i utesnu nagradu ostaje da se vidi.