Jelena Milić
Printscreen

jelena milić

Jelena Milić

Printscreen

Jelena Milić, Foto: Printscreen

Prema njenim rečima, potrebno je pažljivo razmotriti te scenarije, imajući u vidu okolnosti u kojima se pregovori dešavaju.

Ona je podsetila na pozitivna iskustva saradnje Srbije sa političkim zapadom, a jedna od najbitnijih je kako su pokojni premijer Đinđić, njegova republička vlada i tadašnja savezna na čelu sa Goranom Svilanovićem, u saradnji sa NATO, sprečili nelegitimnu pobunu na jugu Srbije i nijednom nisu prekomerno upotrebili silu, a zadržali su suverenost Srbije na tom delu teritorije.

- Mislim da je to ključni način rešavanja problema. Zato je važno da Srbija održava odnose sa zemljama članica NATO i sa insitucijama te organizacije. NATO je na kraju taj koji će dati bezbednosne okvire. Bez bezbednosne komponente i onog ko će da je sprovede, nema ni ekonomije ni rešavanja drugih otvorenih pitanja koja život znače - upozorila je ona.

Kada je u pitanju ekonomija, Milić navodi da zapadna međunarodna zajednica često preteruje s time da su pitanja od životnog značaja, kao što je ekonomija, ono što brine glasače i narod, i da je to ono što oni hoće od svojih političkih elita. Ona kaže, da se na taj način, pomalo dezavuiše niz drugih tema kao što su kulturno nasleđe ili nasleđe crkve.

- Podržavam svaku politiku koja će omogućiti što više regionalne inicijative i regionalne ekonomske saradnje, jer to zdrava ekonomska logika nalaže. Ali u širem kontekstu mini "Šengen" i slične inicijative da, ali ne kao glavna zamena ili kao glavni stimulans da samo Beograd popusti u svemu. Od normalizacije odnosa imaju interesa svi u regionu. Svi bi trebalo malo da popuste sa svojim rigidnim stavovima -navela je ona.

Komentari (2)

Luka

24.07.2020 20:14

Da je vise dalekovidnosti,jedinstva i pameti,. Bujanovac se ne bi dogodio,ali nazalost opozicija je odvratila paznju od nacionalnih i strateških interesa Srbije.

KIKI

25.07.2020 03:02

PA GDE SI BRE DAČIĆU DA NAS MALO ODBRANIŠ . DA NEMAŠ MALO BOLOVE U STOMAKU