DANICA SPASILA SINA DANILA U ZADNJI ČAS! Albanci zamalo da ga ubiju, metak ga pogodio u grudi!

Dok su tri Albanca držala mladića, komšija Muhamed Mujo Ferat izvadio je pištolj i pucao Danilu u predelu grudi.

Albanci, Priština
Albanci, Priština, Foto: Tanjug

Danilo Milinčić iz Samodreže kod Vučitrna ubijen je na današnji dan, 2. juna 1982. godine, na njivi pred majkom Danicom. Imao je nepune 22 godine. Grupa mlađih naoružanih Albanaca presrela je Danila i Danicu, a posle kraćeg maltretiranja jedan od nasilnika potegao je pištolj. Očajna majka ispruženih ruku zaklonila je sina. Metak je prošao kroz njene ruke i završio u Danilovom srcu. Nesrećna Danica, kojoj su Albanci 15 godina ranije ubili i muža, u strahu i očaju spremila je unuke i odmah pošto je sahranila sina uputila se za Srbiju.

Danilo Milinčić je bio zemljoradnik u selu Samodrežna, kraj Vučitrna, koji je živeo od uzgoja stoke i obrade zemlje. Na svom imanju je živeo sa majkom, ženom Radmilom i dvoje dece (ćerka Ivana, sin Ivan, koji je rođen posle smrti svog oca Danila). Danilo je imao i dva brata.

Kosovska policija
Kosovska policija, Foto: AP/Bojan Slavković

Inače, oca Danila Milinčića u junu 1968. godine takođe su ubile komšije Albanci, tako što su ga pretukli metalnom štanglom. Oni za ovo zlodelo nisu kažnjeni. Kada je Danilova majka Danica išla da traži od Suda pravdu za ubistvo svog muža, oni su je oterali uz komentar da ide i beži sa Kosova i Metohije, i da nema nikakva prava, a da je predmet njenog muža "zastario". Jedan Danilov brat je do njegovog ubistva živeo u Vučitrnu. Danilova majka Danica bila je za vreme Drugog svetskog rata aktivan učesnik, kao pripadnik SKOJ-a.

Tog 2. juna 1982. godine, Danilo Milinčić i njegova majka Danica imali su puno posla oko stoke na imanju. U jednom trenutku Danilo je video da su među njegovim kravama četvorica komšija Albanaca. Zamolio ih je da odu sa imanja, a oni su ga fizički napali i oborili na zemlju. U blizini je bilo još Albanaca komšija, koji su nemo posmatrali šta se dešava, bez želje da pomognu Danilu, i da spreče ovo užasno maltretiranje.

Priština, Albanci, Kosovo
Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Jedino ko je pomogao Danilu, jeste njegova majka Danica. Dok su tri Albanca držala mladića, komšija Muhamed Mujo Ferat izvadio je pištolj i pucao Danilu u predelu grudi. On je smrtno ranjen, a njegova majka pogođena u rame.

Suđenje ubicama je trajalo nekoliko dana, i svaki put kada je održavana parnica, ispred suda bilo je prisutno nekoliko stotina Albanaca. Svi su pretili Danilovoj majci i supruzi Radmili koja je tada bila trudna. Javni tužilac je ubistvo Danila Milinčića okvalifikovao kao: "Ubistvo iz neprijateljskih pobuda prema SFRJ, izvršeno je sa predumišljajem“.

Kosovska policija
Kosovska policija, Foto: AP/Bojan Slavković

Zanimljivost ovog slučaja su:

Prvo, da presuda nikada nije doživela izvršavanje, tačnije odvođenje ubice Muhameda Muje Ferata na dugogodišnju kaznu zatvora, kao i njegovih saučesnika.

Drugo, presuda je pročitana u sudnici na albanskom jeziku (iako prema važećem Ustavu SFRJ iz 1974. službenik jezik na celoj SFRJ pa i SAP Kosovu i Metohiji bio srpsko-hrvatski), tako da niko od Milinčića nije razumeo šta je presuđeno.

Povezane vesti

 • Korisnik: neko
  02/06/2020 - 10:15
  Vratićemo se mi!!!!!! A onda ima da skačete u more na obalama Albanije svi do jednoga... ako mislite da je to vaše sada varate se!!!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi