SKANDAL TRESE HAŠKI SUD! Albanci izvukli listu svedoka protiv OVK, spremili spisak za odstrel, evo šta je u trećoj isporuci!

Informacije o podizanju optužnica protiv bivših predstavnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, koje je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu držalo u tajnosti zbog "zaštite svedoka i neugrožavanja istrage", "isplivale" su juče na podu Udruženja ratnih veterana OVK.

Hag
Hag, Foto: Tanjug/Peter Dejong

U trećoj dostavi 11 "tajnih" dosijea Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u Hagu, nepoznati momak sa kačketom na glavi, doneo je akte, među kojima su, prema rečima potpredsednika udruženja Nasima Haradinaja, i "predlozi optužnice za Hašima Tačija, Azema Silju, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Džavita Haljitija".

Da li će Albanci uspeti da likvidiraju svedoke pre suđenja?

Ukupan broj glasova: 444

  • Da: 75% (331)
  • Ne: 25% (113)

Osim slučajeva protiv Tačija i Veseljija, sud nije objavljivao predloge optužnica. Izuzetak je napravljen kako bi se sprečio "njihov pritisak na sud", pa je saopšteno da se terete za ratne zločine, skoro 100 ubistava, progone i mučenja, bez navođenja imena žrtava.

Seljimi se, prema podacima srpskih bezbedonosnih službi, vezuje za zločine "dreničke grupe". Oni su napali površinski kop EPS Belaćevac, i u dva navrata - 14. i 22. maja - oteli desetoricu radnika: Žarka Spasića, Dragana Vukmirovića, Zorana, Petra i Dušana Ađanića, Filipa Gojkovića, Mirka Buhu, Miroslava Trifunovića, Srboljuba Savića i Božidara Alimpića.

Hašim Tači
Hašim Tači, Foto: printscreen/facebook

Postavljali su kontrolne punktove i kidnapovali civile i policajce iz Glogovca, Kline, Lapušnika, Komorana, Pantina, Likošana, Rakoša i Leočine. Tokom maja 1998. OVK je kidnapovala najmanje 30 srpskih civila, nekoliko policajaca i minimum 11 Albanaca.

"Drenička grupa" formirala je i prve zarobljeničke logore u Likovcu, Ovčarevu, Lapušniku, Trpezu i Klečki.

Krasnići je javnosti poznat kao bivši portparol OVK, kao i predsednik tzv. Skupštine Kosova. Dve devojke, sestre, optužile su ga, da ih je, sa još jednim članom OVK, fizički maltretirao 1998. i 1999. godine, a jednoj od njih je sekao usne i kosu.

- Maltretirali su nas određeno vreme, potom su nas ubacili u džip i vratili nas u selo Vaganica - ipričala je devojka sa ožiljkom na usni, tužiocima Euleksa.

OVK
OVK, Foto: EPA

Haljiti je bio član Glavnog štaba OVK, dugogodišnji poslanik, kao i zamenik predsedavajućeg tzv. kosovske skupštine.

Bivši pripadnik ŠIK - obaveštajne službe Kosova, Nazim Blaca označio je Silju, bliskog saradnika Tačija, kao "šefa grupe za egzekucije".

- Samo u prvih šest meseci posle rata oko 450 ljudi je ubijeno i to mora da se istraži. Ja sam autor jednog od tih ubistava - izjavio je Blaca, koji je u zatvoru proveo tri i po godine zbog likvidacije Ibuša Klokoćija.

Inače, nepoznata osoba koja je dostavila dosijee, rekla je da da će doći ponovo, ali sa diskom sa dokumentima.

Specijalna veća bez komentara

U specijalnim većima, ali i tužilaštvu, nisu želeli da komentarišu nijedan od slučajeva curenja dokumenata. Nisu hteli da odgovore na naša pitanja da li će pokrenuti istragu i kako čuvaju dokumentaciju. Na svako pitanje odgovor je bio: "Bez komentara".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi