KORONA U BUDUĆNOSTI Sezonski virus ili stalna borba?!
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

 

 

Omikron varijanta koronavirusa naglo se širi svetom a proteklih dana u više zemalja beleže se  rekordni brojevi zaraženih. Nadležni pokušavaju restriktivnim merama i na različite načine da obuzdaju epidemiju ovog, očigledno, upornog virusa, piše Politika.

Jasno je da svakoj pandemiji u jednom trenutku dođe kraj, pa i ovom virusu koji pogađa čovečanstvo više od dve godine, ali stručnjaci nisu sigurni kada i kako će se to desiti.

Mnogi upozoravaju da se ova pandemija neće naglo okončati  i da će svet morati da nauči da živi sa virusom koji ne ide nigde.

Pročitajte...

ŠEKLER O OMIKRONU 5 puta manja šansa da zaraženi omikronom ode u bolnicu

Ipak, u borbu protiv omikrona ne krećemo od nule. Na raspolaganju imamo više vakcina koje nas štite od ozbiljnijih oboljenja i smrti. Uz vakcine, omikron nije toliko smrtonosan poput nekih ranijih varijanti virusa, a oni koji ga prebole dobiju svežu dozu zaštite od drugih sojeva virusa koji i dalje cirkulišu svetom.

- Omikron nas upozorava da okončavanje pandemije moramo shvatiti krajnje ozbiljno, kaže dr. Albert Ko, stručnjak za zarazne bolesti na Fakultetu za javno zdravstvo Univerziteta Jejl, piše AP.

- Kovid će zauvek biti sa nama. Nećemo moći da ga ubijemo pa moramo definisati ciljeve, dodaje profesor Ko.

KORONA U BUDUĆNOSTI Sezonski virus ili stalna borba?!

EPA/PHILIPP GUELLAND

 

Svetska zdravstvena organizacija u jednom će trenutku utvrditi da je dovoljan broj zemalja dodatno smanjio broj obolelih od koronavirusa, ili hospitaliziranih i umrlih, i onda će proglasiti kraj pandemije.

Nije jasno, međutim, kada će SZO takvu odluku moći da donese.

Čak i kad se proglasi kraj pandemije, neki će se delovi sveta i dalje mučiti s obuzdavanjem širenja virusa, posebno u siromašnim zemljama bez dovoljno raspoloživih doza vakcina i lekova protiv kovida.

U drugim će se zemljama kovid tretirati kao endemska bolest, bolest koja veliki broj osoba na ograničenom prostoru zahvata tokom neograničeno dugog vremena.

- Nejasne su to distinkcije, tvrdi Stefan Kisler, stručnjak za zarazne bolesti na Fakultetu za javno zdravstvo Univerziteta Harvard, piše AP.

KORONA U BUDUĆNOSTI Sezonski virus ili stalna borba?!

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

Kisler kaže da nam je kriza uzrokovana omikronom pokazala da još nismo u endemskoj fazi, ali i da veruje da ćemo doći do trenutka u kojem će koronavirus SARS-KoV-2 biti endemska bolest poput gripa.

U protekle dve godine u Sjedinjenim Američkim Državama od posledica korone preminulo više od 800 000 osoba, dok od gripa godišnje umre između 12 i 52 hiljade osoba.

Dr Entoni Fauči, imunolog i glavni savetnik Džoa Bajdena za zdravstvena pitanja, pokušava utvrditi kako virus može da se kontroliše a da pri tom ne ometa funkcioniranje društva i ekonomije

KORONA U BUDUĆNOSTI Sezonski virus ili stalna borba?!

Printscreen

 

Amerika već šalje signale da je na putu do nečega što će postati novo normalno.

Bajdenova administracija tvrdi da postoji dovoljno alata za suzbijanje omikrona - dodatnih doza vakcina, novih lekova i maski. Zbog toga se neće posezati za drastičnim rešenjima kao što su zatvaranja.

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti SAD-a nedavno su smanjili period koji zaraženi moraju provesti u izolaciji na pet dana jer se pokazalo da su u tom periodu najveća opasnosti za druge.

Kako bismo videli kako to izgleda kada se broj obolelih od kovida-19 stabilizuje, dovoljno je pogledati u smeru Indije u kojoj je tokom poslednjih šest meseci dnevno beleženo manje od 10 000 zaraženih.

Ali to je postignuto tek kada je delta varijanta koronavirusa odnela ogroman broj života, objašnjava dr T. Jakob Džon, bivši šef virusologije na fakultetu Kristijan medikal na jugu Indije.

Džon kaže da endemske bolesti poput gripa povremeno buknu i da će i koronavirus povremeno eksplodirati čak i nakon što pretnja od omikrona splasne.

Bonus video

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading