Evropski parlament prihvatio Uredbu EU o kovid pasošima
Printscreen/ RTS

Šema zvanično počinje da se primenjuje 1. jula i trajaće narednih godinu dana.

Potvrdu o negativnom testu na Kovid-19, vakcinaciji protiv virusa ili antitelima, besplatno će izdavati nacionalna tela država članica, a ona će biti dostupna u digitalnom i papirnatom obliku te će sadržavati i QR kod, piše Euroactiv. Devet zemalja već izdaje ove potvrde a očekuje se da će im se pridružiti i mnoge druge kada sistem počne da se primenjuje od 1. jula.

Digitalna potvrda trebalo bi da olakša putovanja po Evropi ovog leta i istovremeno pomogne ekonomski oporavak bloka. Sertifikat će sadržati tri stvari: potvrdu o vakcinaciji, negativnom testu ili potvrdu o preležanoj koroni. Potvrda će važiti u svim EU zemljama plus na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Očekuje se da će ga odobriti i Švajcarska.

Digitalni kovid sertifikat može da bude u štampanom ili e-obliku. Oba će imati iste podatke i oba su dozvoljena. Uz to, zemlje-članice EU dogovorile su i zajednički izgled ovih dokumenata. Pasoši su besplatni a EU je obećala i da će biti lako dostupni.

Svaki će imati QR kod koji će biti skeniran na granici i sadržaće podatke da li je nosilac pasoša vakcinisan, negativan ili je preležao koronu. Lični podaci o nosiocu pasoša - državljaninu EU, njihovim porodicama i legalnim rezidentima -  neće biti vidljivi.

Šema zvanično počinje da se primenjuje 1. jula i trajaće narednih godinu dana. Od 8. juna devet EU zemalja već koriste i priznaju potvrde: Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Litvanija, Poljska i Španija a očekuje se da će im se vrlo brzo pridružiti i ostale.

Samo vakcine koje su odobrene u EU "ulaze" u sertifikat, što znači da se kineska i ruska vakcina ne priznaju. Međutim, svaka zemlja ima prava da donese svoja pravila i prizna i ove vakcine koje su na listi Svetske zdravstvene organizacije.

Zvaničnici EU su tokom dijaloga sa državama članicama onemogućili nametanje vlastitih dodatnih ograničenja za vlasnike digitalne potvrde o kovidu-19, poput karantina, samoizolacije ili novih testiranja, "osim u slučaju da su ona srazmerna i nužna za zaštitu javnog zdravlja” pri čemu će morati voditi računa o naučnim dokazima i smernicama Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC)”, što znači da je putovanje sa ovim sertifikatom koliko toliko "slobodno".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading