Važna najava iz EU - otvaraju se granice za vakcinisane
Alo.rs/ M. Š.

 

Evropska unija odlučila je da se otvori za sve one koji su vakcinisani, prenosi Asošijeted pres.

Čelnici EU pregovaraju o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli sprovođenje plana za vitalni spas nadolazeće turističke sezone.

Očekuje se da će Evropska unija potpuno otvoriti svoje granice za potpuno vakcinisane do početka juna. Zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, Evropska komisija odlučila je da je vreme za popuštanje mera po pitanju putovanja.


Međutim, u slučaju nekog naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regija, spremni su opet uvesti stroge mere.

Obaveza testiranja na koronu pre i posle dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mere postepeno popuštati kako vakcinisanje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Digitalni sertifikat mogao bi da otvori više zemalja EU za putovanja unutar Unije krajem juna, čak i dok traje pandemija korona virusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Ove vakcine neće biti unete u "zeleni pasoš"

Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv korona virusa, da ima negativan rezultat testa ili da je prebolela bolest. To je uvedeno kako bi se izbegla diskriminacija osoba koje nisu mogle da se vakcinišu.

Cilj potvrde je što pre ukinuti mere koje su trenutno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja. Međutim, na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti sertifikat donosi unutar njihovih granica.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
milan

19.05.2021 13:35

Važno je dodati i to da EMA(Evropska agencija za lekove) nije odobrila kinesku vakcinu i da je ruska u fazi razmatranja.