DR KON OPTIMISTIČAN: Otkrio kada broj novozaraženih može da padne ispod 1.000
TV Prva

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon kaže da se situacija u Srbiji poboljšava i da krajem sledeće nedelje može da se očekuje da broj novozaraženih padne ispod 1.000.

Navodi da je najznačajnije što je situacija u školama stabilna, kao i da jedino brine činjenica da se omikron varijanta koronavirusa sve više otkriva.

"Omikron pokazuje veliki potencijal, ali se to oboljenje dosad nije pokazalo kao invazivno", naveo je Kon, napomenuvši da je to, ipak, sve teoretisanje jer stvarnih pokazatelja još nemamo.

Podseća da su uvedene posebne mere za građane koji dolaze iz zemalja u kojima je omikron soj u transmisiji. Oni se na aerodromu testiraju, posle čega idu u karantnske uslove, da bi nakon nedelju dana opet bili testirani i bili u karantinu dve nedelje do negativnog nalaza.

Kon podseća da se očekuje veliki upliv stanovništva iz dijaspore za novogodišnje i božićne praznike. Neki će doći i iz zemalja u kojima je epidemiološka situacija gora nego kod nas.

Stav medicinskog dela Kriznog štaba je i dalje da bi kovid propusnica trebalo da važi 24 sata.

"Propusnica je najpovoljnije rešenje i omogućuje kontrolu situacije na skijalištima i u svim drugim prostorima, osim prodavnica hrane, goriva i lekova, gde se s maskom ulazi. Postoji, međutim, i stav "što dirati nešto što se vidi da funkcioniše". Imaćemo konsultacije, a očekujem i sednicu kriznog štaba pre značajnijih događaja", rekao je Kon.

Nedovoljno vakcinisanih

Srbija ima 58 odsto vakcinisanih, a trideset odsto građana primilo je i buster dozu.

"Buster doza je posebno značajna i naša zemlja ju je proaktivno uvela i to jako dobro. Ona dovodi do naglog povećanja zaštite koja će, pretpostavlja se, uspešno štititi i od omikrona", rekao je Kon.

Problem je, međutim, što nikako da se dostigne željeni obuhvat. "Lestvicu smo podigli na 80 odsto, a nismo ni 60 odsto vakcinisanih dostigli", rekao je epidemiolog.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading