PRESEK STANJA ZA 15. NOVEMBAR Manje zaraženih, ali jedna brojka i dalje zabrinjava
Alo/ Ilustracija

Оd pоslеdnjеg izvеštаја dо 15 čаsоvа 15. novembra 2021. gоdinе, tеstirаni su uzоrci 15.764 оsоba оd kојih je pоzitivno 3.487.

Preminulo je 57 osoba. Na respiratorima je 266 pacijenata.

Jučerašnji korona presek

Podsetimo, juče je na korona virus testirano 11.399 osoba, od kojih je bilo 2.777 pozitivno, dok je nažalost od ove bolesti preminulo 58 osoba.

Na respiratorima je bilo 275 pacijenta.

Kovid sertifikati za EU

Povodom usvajanja odluke EU o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić rekla je da je u poslednje vreme mnogo naših građana kontaktiralo Ministarstvo turizma u vezi sa postojećim digitalnim sertifikatima koje izdaje Republika Srbija, a koje nije bilo moguće očitati u nekim restoranima i ugostiteljskim objektima u zemljama EU.

- Od sutra to više neće biti slučaj zato što je digitalni zeleni sertifikat prošao integracioni test evropske komisije i danas će se zvanično usvojiti sertifikat koji postaje praktično integrisan u evropski zeleni sertifikat. Ono što je važno i što građani treba da znaju je da će Kancelarija za IT od sutra uvesti novu vrstu usluge gde će pored digitalnog zelenog sertifikata koji se sada izdaje i koji može da se koristi u zemlji moći da odaberu opciju digitalni zeleni sertifikat kompatabilan sa EU. Tokom nedelje će biti omogućena i mobilna aplikacija što podrazumeva da će građani moći da preuzmu taj sertifikat kompatabilan sa EU na svojim telefonima. Od sledećeg ponedeljka na šalterima pošte građani će takođe moći da dobiju novi digitalni zeleni sertifikat. Stari zeleni sertifikati važe za našu zemlju, i dalje su u opticaju i za ulazak u zemlje EU - kazala je ministarka Matić.

Besplatno proverite antitela

Na vakcinalnim punktovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Kragujevcu na oglasnim tablama stoji saopštenje da građani mogu besplatno proveriti nivo antitela na koronavirus, a u pitanju je studija koja se sprovodi u Srbiji i koja za cilj ima praćenje efikasnosti vakcina kod različitih starosnih grupa.

Virusološkinja prof. dr Tanja Jovanović kaže da se u našoj zemlji, zapravo, prati efikasnost svih vakcina koje se primenjuju za imunizaciju protiv kovida 19, ali da se ona bavi studijom vezanom za "Sinofarmovu" vakcinu koju sprovodi Institut za javno zdravlje "Batut", te nam je detaljno objasnila kako ta studija funkcioniše.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading