KORONA ODNELA CEO JEDAN GRAD Kovid 19 oborio još jedan crni rekord: Pogledajte brojke i pravac na vakcinaciju
Alo/ Ilustracija

Kovid 19 je od početka epidemije u Srbiji izbrisao s mape naše zemlje jedan grad od 10.000 ljudi poput Bajine Bašte, Bačke Topole, Kanjiže, Surdulice ili Kostolca. Zvaničan broj umrlih od korone koju Vlada, Ministarstvo zdravlja i Institut „Batut“ objavljuju na sajtu covid19.rs juče je dostigao 10.018, nakon što su bitku sa koronom za 24 časa izgubila još 63 pacijenta.

Da sve bude još gore, ovo su, kako objašnjavaju stručnjaci, podaci samo za ljude umrle direktno od korone. U međuvremenu, formirana je posebna Komisija za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid 19, koja je još 30. juna izašla sa brojem od 10.356 osoba čija se smrtnost dovodi u vezu s koronom, što znači da možda nisu umrli direktno od korone, ali se smrtni ishod može dovesti u vezu s tom bolešću ili su pak prosto bili zaraženi kovidom u trenutku smrti, iako ih nije taj virus ubio.

Njih 64,6 odsto, kako je objavljeno, imalo je pridružena oboljenja koja su bila izuzetno ozbiljna, i pitanje je kako bi i bez korone sa njima živeli. To su oboljenja krvotoka, povišeni krvni pritisak, dijabetes, neurološka oboljenja...

PUN AUTOBUS

U prethodnih mesec dana kovid 19 je svakog dana odnosio između 55 i 67 života. Pun autobus ljudi, kako se nedavno izrazio Mladen Ivanuša, šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji.

Crni podaci postaju još crnji kada se pogleda statistika „Batuta“ o uzrastu onih koji su umrli tokom 2020, a bili su zaraženi koronavirusom. Na spisku preminulih tako su i dve bebe i još dvoje mališana mlađih od četiri godine (kategorija je od jedne do četiri godine). I poslednjih sedmica zabeleženi su slučajevi dece sa teškim kliničkim slikama od kojih su neka morala da budu stavljena na respirator.

KORONA ODNELA CEO JEDAN GRAD Kovid 19 oborio još jedan crni rekord: Pogledajte brojke i pravac na vakcinaciju

Alo

 

Da ne bi kompletan tekst bio obojen crnim tonovima, treba reći da epidemiolozi, uprkos sezoni slava, predviđaju da će narednih dana i sedmica brojevi padati. Kako za Alo! kaže sagovornik iz medicinskog dela kriznog štaba, razloga za to je nekoliko.

- Pre svega, svaki talas epidemije ima svoj prirodan tok i kriva, baš onako kako raste, u jednom trenutku mora da dostigne najvišu tačku i počne da pada. Od nas, naravno, zavisi kojom brzinom će padati. Drugi važan faktor su kovid propusnice, ne zbog direktnog efekta, koji nije zanemarljiv, ali nije ni presudan, pošto one važe tek od 22 sata. Bitnije je što će se zbog propusnica mnogi mladi odlučiti da se ipak vakcinišu. Da je tako, pokazuje i veće interesovanje na punktovima za cepljenje - objašnjava naš sagovornik.

MANJI PRITISAK

Prema njegovim rečima, procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih ne bi trebalo da raste iznad 30 odsto. Do pre desetak dana bio je 40 odsto.

- Samim tim smanjiće se pritisak na bolnice. Broj umrlih, međutim, ostaće još neko vreme na sadašnjem nivou, jer taj broj kasni, kako mi to kažemo, otprilike 10-15 dana. Dakle, kada počne da pada broj zaraženih, potrebno je da prođe toliko vremena da bi se to osetilo i na broju preminulih. Naime, retko ko umre prvog dana kad dođe u bolnicu, te nam sad umiru pacijenti hospitalizovani pre izvesnog vremena - navodi ovaj doktor za Alo!

Kočović za Alo!: Tri dobre stvari

Kako za Alo! kaže profesor Predrag Kočović, doktor informacionih tehnologija koji je sa svojim timom uspešno prognozirao tokove epidemije od prvog dana pojave kovida 19, postoje tri stvari koje mogu da nas ohrabre u ovom trenutku.

KORONA ODNELA CEO JEDAN GRAD Kovid 19 oborio još jedan crni rekord: Pogledajte brojke i pravac na vakcinaciju

Printscreen/TV Pink

 

- Prošle sedmice u odnosu na pretprošlu je broj zaraženih opao 9,9%, smanjen je pritisak na kovid ambulante, i treće, pet dana uzastopno je broj zaraženih padao. To je suština - objašnjava profesor, koji kraj ovog talasa vidi negde početkom januara.

Korona rekordi u Srbiji

Najviše zaraženih 8.467 28. 9. 2021.

Najviše testiranih 27.927 14. 9. 2021. 

Najviše umrlih 69 4. 12. 2020.

Najviše u bolnici 9.731 27. 12. 2020. 

Najviše na respiratoru 353 18. 12. 2020.

*20. marta prošle godine od kovida umro prvi pacijent u Srbiji

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading