"NOVA NORMALNOST" Kazna bez kovid propusnice i do 300.000 dinara: 2.400 inspektora češlja lokale! (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/DuxX

 

Kako bi odgovornim građanima, koji su vakcinisani, omogućili da se nesmetano kreću i uživaju u životu, članovi Kriznog štaba i Vlada su se složili u ideji da su kovid propusnice najbolje rešenje. Tako će omogućiti privredi da radi, a sprečiti bolesne i nevakcinisane da šire zarazu tokom noćnog provoda.

PROPUSNICE U BROJKAMA

2.400 inspektora

46 inspekcija

22 sata - početak kontrola

48 sati važi rezultat brzog testa

210 dana nakon druge/treće doze traje propusnica

Pojedini klubovi, posebno u glavnom gradu, rešili su da odu korak dalje u organizacionom smislu i korak bliže ka svojim vernim mušterijama, pa su organizovali testiranje ispred lokala i to besplatno.

- Ja ću večeras ići u grad, nisam vakcinisana, ali uradiću test ispred kluba. Ne plaća se test, mada smo rezervaciju platili toliko da smo mogli da testiramo ceo grad - napisala je jedna korisnica Instagrama, koja je svoje pratioce želela da obavesti o novoj mogućnosti noćnog provoda.

EPA/ VALENTIN FLAURAUD

 

Naime, nekoliko poznatih gradskih klubova sklopilo je dil sa privatnim laboratorijama, koje će organizovati brzo antigensko testiranje ispred vrata kluba. S obzirom na to da testovi stižu u roku od nekoliko minuta, gosti vrlo brzo mogu da uđu i bezbrižno provedu veče uz omiljenu muziku i piće.

- Za svakog gosta koji ne poseduje kovid sertifikat organizovano je besplatno brzo testiranje ispred lokala da bi mogao bezbedno da boravi u klubu - kaže menadžer jednog od objekata koji su organizovali testiranje.

Kako dodaje, on je za tu uslugu platio laboratoriji dolazak i rad, a to čini jer želi svojim gostima da obezbedi normalan život.

Iako oni ne moraju da se boje kovid redara i strahuju da će platiti kaznu, oni koji nelegalno budu posećivali noćne klubove, neće se lepo provesti.

EPA/BALAZS MOHAI

 

Predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović poručila je građanima da ne treba da se plaše i da ovakvi nadzori ne znače da Srbija postaje policijska država.

- Insistiramo samo na tome da ljudima koji su vakcinisani olakšamo život, da dobiju neke benefite, da mogu mnogo lakše da se kreću, a onima koji nisu da ukažemo na značaj vakcinacije i da će posle vakcinacije moći lakše da funkcionišu na javnim mestima i zatvorenim prostorima - rekla je ministarka.

Inspekcija je supervizija, kontrolu vrše organizatori

Marija Obradović rekla je da će inspekcijska kontrola biti samo supervizija, a da su organizatori i vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi da iskontrolišu svoje goste, odnosno da utvrde da li oni imaju kod sebe digitalni sertifikat.

- U trenutku kada pokažu sertifikat, ku-ar kod će običnom kamerom na mobilnom telefonu proveriti ili kovid redar ili inspektor, ukoliko pokaže da je zeleno moći ćete da ostanete, ukoliko pokaže crveno nećete moći da ostanete - objasnila je Obradović.

 

Dodala je i da su u prethodna dva dana obavljene posebne edukacije za sve inspekcije i da neće biti dozvoljeno da u nadzor idu inspektori koji nisi vakcinisani.

- Sve ovo je samo korak dalje da bolje organizujemo život u „novoj normalnosti“ - rekla je ministarka, i dodala da je vakcinisano od 60 do 70 odsto ljudi koji rade u inspekciji i komunalnoj miliciji.

Inspekcija je supervizija, kontrolu vrše organizatori

Marija Obradović rekla je da će inspekcijska kontrola biti samo supervizija, a da su organizatori i vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi da iskontrolišu svoje goste, odnosno da utvrde da li oni imaju kod sebe digitalni sertifikat.

- U trenutku kada pokažu sertifikat, ku-ar kod će običnom kamerom na mobilnom telefonu proveriti ili kovid redar ili inspektor, ukoliko pokaže da je zeleno moći ćete da ostanete, ukoliko pokaže crveno nećete moći da ostanete - objasnila je Obradović.

2.400 inspektora kontrolisaće kovid propusnice

Marija Obradović je izjavila je da će oko 2.400 inspektora svih 46 inspekcija kontrolisati kovid propusnice, koje su od 22 časa obavezne u ugostiteljskim objektima.

Obradović je za RTS rekla da su sve inspekcije uključene u nadzor nad primenom obaveze da se u ugostiteljskim objektima mora imati kovid propusnica.

- Ono što jeste važno da naglasimo je da će prva dva dana to biti savetodavni nadzor, a od ponedeljka postoji mogućnost kažnjavanja, odnosno pisanja prekršajnih naloga - istakla je Obradović.

Koja je kazna

Kako je ranije najavljeno, lokal u kojem se ne poštuju mere i u kom budu zatečena lica bez sertifikata ili sa lažnim sertifikatom, moraće da bude ispražnjen na 24 sata.

- Ako se narednog dana ponovi isti slučaj, naravno idemo dalje u rigorozniju meru - ide novčano kažnjavanje od 300.000 za pravna lica, nešto manje je za odgovorna lica i 5.000 dinara za građane koji se ne pridržavaju mera - rekla je Marija Obradović.

Kažnjeno šest klubova u Beogradu

Foto: Shutterstock

 

Već prvog dana od kada je intenziviran inspekcijski nadzor u glavnom gradu kažnjeno je šest noćnih klubova zbog nepoštovanja epidemioloških mera. Naime, oni su radili posle dozvoljenog radnog vremena.

Kako je kasnije nezvanično rečeno, turistička inspekcija je ispraznila lokale u Ulici Braće Krsmanović i Karađorđevoj ulici koji su radili punim kapacitetom nekoliko sati nakon ponoći. U čuvenom Klubu studenata tehnike (KST) je oko tri sata ujutru zatečeno čak 250 ljudi, nakon čega je objekat ispražnjen.

 

Broj obolele dece duplo veći, dolaze na nastavu bolesni!

YT/TVKopernikus

 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je broj obolelih đaka u školama širom Srbije možda dvostruko veći nego što je prijavljen.

- Svi iz medicinskog dela Štaba su podržali kolege pedijatre da se uvede barem desetodnevni onlajn sistem. Skrećemo pažnju da podaci kojima raspolažemo nisu dobri. Na terenu je drugačija situacija, jer se ne testiraju sva deca. Ne prijavljuje se sve kako je bilo, odnosno, u odnosu na prijavljen broj slučajeva kod dece, može biti da ih ima čak i duplo - rekao je Tiodorović za Televiziju Prva, komentarišući odluku da se od ponedeljka ne pređe na onlajn nastavu u školama.

On je dodao da deca dolaze bolesna u školu.

- Nastavnici prijavljuju da deca dolaze sa sumnjom na simptome kovida, ali da ih roditelji šalju u školu, jer nemaju drugi način da to reše. Time se dovode u opasnost svi, i ta deca i ostali đaci - dodao je Tiodorović.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
ja

24.10.2021 09:04

Kod nas u Svajcarskoj koji god zakon se donese od tog momenta svi ga postuju nema sanse da neko proba drugacije.