SVAKI ČETVRTI TESTIRANI JE POZITIVAN Situacija dramatična: Više od 4.000 novozaraženih - četvrti talas na vrhuncu!
Tanjug

Radno vreme kovid-ambulanti produženo je, i od danas one su otvorene od 7 do 22 časa. Razlog tome je, kako tvrde u Ministarstvu zdravlja, sve veći broj građana koji dolaze na preglede.

Istovremeno, biće otvoreni dodatni kapaciteti u beogradskim domovima zdravlja Voždovac, Čukarica i Zemun.

Od juče je ponovo počeo da radi i trijažni centar u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd, a od sutra počinje i u KBC Zemun. On će biti na raspolaganju građanima 24 sata.

Da je situacija vrlo nepovoljna pokazuju i poslednji podaci, prema kojima je svaki četvrti testirani pozitivan. Sve smo bliže piku četvrtog talasa, broj zaraženih prešao je 4.000, tačnije, od 16.449 testiranih, pozitivno je 4.103. Nažalost, preminulo je 19 obolelih, dok je na respiratorima 110 osoba.

Podaci sa lokalnog nivoa takođe pokazuju da se situacija sve više komplikuje. U bolnici u Vranju su 82 pacijenta pozitivna na virus, 81 je sa upalom pluća, od kojih je 46 na kiseoniku. Prema ocenama nadležnih i epidemiološka situacija u Jablaničkom okrugu preti da iz nepovoljne pređe u vanrednu.

Epidemiolozi upozoravaju da među novoobolelima nedeljama dominira mlađa populacija i ocenjuju da je to posledica nevakcinisanja. Na sednici Kriznog štaba u Jagodini apelovano je da roditelji odlože sva dečja slavlja, od rođendana do proslave punoletstva, kao i da roditelji i prosvetni radnici utiču na decu da ne organizuju privatne žurke.

Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa", naglašava da nijedan pacijent koji se vakcinisao, a koji je oboleo od kovida, nije imao teži oblik bolesti.

- Ukoliko bude bilo potrebe, KBC "Bežanijska kosa" ući će u kovid-sistem - kaže doktorka. - Nepridržavanje mera i slab odziv na vakcinaciju doveli su do loših posledica zbog kojih sada trpe svi.

Zdravkovićeva je naglasila da između 30 i 40 odsto pacijenata koji su se zarazili imaju neki oblik produženog kovida, a svaki deseti ima kardiovaskularne komplikacije.

- Veliki je priliv pacijenata sa različitim akutnim komplikacijama, sa pogoršanjem hroničnih oboljenja, i veliki broj onih koji imaju tegobe zbog preležanog kovida, koji se nisu vakcinisali. Nijedan pacijent nije došao zbog komplikacija od vakcinacije - kazala je doktorka.

U KBC "Bežanijska kosa" vakcinisano je više od 70 odsto zaposlenih, a na odeljenju onkologije i klinika za onkologiju obuhvat vakcinacije je stoprocentan.

Članovi medicinskog dela Kriznog štaba danima govore da bi mere trebalo pooštriti, pre svega uvesti kovid-propusnice, Krizni štab još nije zakazao sledeću sednicu. Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler smatra da je kovid-propusnice trebalo uvesti mnogo ranije, a ako brojevi novoobolelih nastave da rastu, to je jedina mera koja bi trebalo da se poštuje i sprovodi. Glavna žarišta, po njemu, su prepune sportske sale bez ikakvih epidemioloških mera, kao i velika veselja.

ZARAZA BUKNULA MEĐU STUDENTIMA

U studentskoj poliklinici u Beogradu u prva tri dana septembra zabeleženo je pozitivnih i testiranih na kovid koliko za ceo jul, a primetan je i skok broja pregleda kojih je sada već u prvoj smeni oko 80, rekla je juče dr Marijana Pešić.

Ona je za Tanjug navela da je od 1. jula do 3. septembra među potvrđenim slučajevima kovida 76 odsto pacijenata nevakcinisano, a od svih pozitivnih trećina je došla sa letovanja.

STIGLO 100.000 "FAJZERA"

Vakcinacija i dalje nije na zadovoljavajućem nivou, iako u zalihama ima dovoljno vakcina četiri proizvođača. Juče je stigao novi kontingent "Fajzerovog" cepiva - 100.620 doza.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading