DRAMTIČNO UPOZORENJE DOKTORA ĐERLEKA Ne možemo ostati na postojećim merama, zahuktava se četvrti talas!
Tanjug

Najčešće je reč o nevakcinisanim osobama koji se vraćaju sa letovanja ili su bili na većim okupljanjima poput svadbi ili noćnog provoda, navodi Đerlek.

U poslednje dve tri nedelje evidentno je da se pogoršava epidemiološka situacija u Srbiji, rekao je Mirsad Đerlek.

- Broj pregleda je 8. avgusta bio 680, a juče preko 1.000. Imamo veći broj prijema i moramo biti spremni na ono što nas očekuje. Zahuktava se četvrti talas i pravu snagu ćemo tek osetiti. Oko 80 odsto hospitalizovanih su muškarci, a zajedničko im je to da su nevakcinisani, uglavnom povratnici sa letovanje ili veselja, izlazaka - rekao je gostujući u Jutarnjem dnevniku državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Što se vakcinacije tiče ona polako napreduje i sada smo na 50,4 odsto vakcinisanih građana.

- Bitno je da se to ipak kreće na gore, iako to nije dovoljan broj vakcinisanih i moramo tokom leta da povećamo taj broj. U kovid bolnici u Batajnici već imamo 150 hospitalizovanih od čega je 90 odsto na kiseoničkoj potpori, a čak 50 odsto su mlađi muškarci mlađi od 35 godina - rekao je Đerlek.

Kad je reč o vakcinaciji mladih sada je vakcinisano 22, 2 odsto. To nije dovoljno i moramo više da razgovaramo sa njima, smatra državni sekretar.

- Svi apeli koje smo upućivali i podsticajne mere nisu dali rezultate zbog čega ćemo organizovati tribine kako bi razbili predrasude kod mladih poput onih o sterilitetu. Moramo nastaviti borbu - istakao je Đerlek.

Državni sekretar u Ministartvu zdravlja kaže da ako se nastavi trend rasta broja zaraženih ne možemo da ostanemo na postojećim merama.

- Pratićemo situaciju, ako bude ovako brzi trend moraće se smanjiti broj ljudi koji se okupljaju na svadbama i manifestacijama - rekao je za RTS Mirsad Đerlek.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading