HOĆEMO LI PUTOVATI? Matić: Postoji mogucnost da EU skine Srbiju sa "zelene liste"
Foto: Shutterstock/ImYanis

Matićeva je za TV Tanjug prokomentarisala to što je Ministarstvo zdravlja Kipra saopštilo je da je Srbija skinuta sa "zelene liste" i stavljena na "narandžastu", što znači da je našim građanima za ulazak u tu zemlju neophodna negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrda o vakcinaciji, navodeći da će se verovatno tako ponašati i druge zemlje EU.

"To što više nismo na "zelenoj listi" ne znači da možemo da otputujemo na Kipar već samo da su uslovi pooštreni", rekla je ministarka.

Takođe, mišljenja je da će EU "presek" verovatno praviti u septembru i da se čeka završetak turističke sezone iz ekonomskih razloga.

"Mislimo da će u septembru doći do revizije tih odluka, a na nama je da apelujemo da je vakcinacija jedini izlaz iz ove sitaucije", kaže Matićeva i dodaje da i u zemljama EU imaju problem da motivišu svoje građane da se vakcinišu.

Kada je reč o "zelenim propusnicana" koje uvode zemlje EU, navodi da lično odavno razmišlja o tome, ali da ona ne donosi tu odluku, kao i da će se o tome raspravljati na Kriznom štabu.

"Mnogo činilaca utiče na to. Nismo predlagali to još uvek, jer smo imali dosta dobar plan i vakcinaciju. Sve dok je bila masovna vakcinacija nije bilo potrebe za tim", navela je ona.

Kaže da joj se čini da EU ide u pravcu da se napravi distinkcija između onih koji su vakcinisani i da je to i po njenom mišljenju možda jedini način, tako da će oni koji nisu vakcinisani moći da putuju, ali da neće moći da odu u restoran niti u muzej, niti da prisustvuju nekom koncertu i slično.

"Mislim da je to možda jedini način na koji će Evropa morati da se izbori sa ovim negativnim trendom kada je reč o vakcinaciji", dodala je ministarka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading