HARAJU LAŽNI TESTOVI NA KORONU Srpski doktor otkriva na šta da obratite pažnju!
Printscreen

Otkad je Grčka dozvolila našim građanima ulazak u zemlju sa negativnim antigenskim testom, za ovom metodom testiranja na kovid-19 vlada opšta pomama u Srbiji.

Međutim, popularnost ovih testova ima i svoju mračnu stranu. Šef Katedre za higijenu beogradskog Medicinskog fakulteta prof. dr Goran Belojević kaže da svi koji planiraju putovanje moraju da obrate pažnju na to gde rade antigenski test jer, kako tvrdi, nisu sve laboratorije ovlašćene za to, pa se često dešava da putnike vrate sa granice zbog nevažećeg dokumenta.

‒ Nažalost, mnogi u vreme pandemije pokušavaju da „hvataju krivine” gde god mogu. Svedoci smo da se pojavljuju lažni dokumenti, falsifikovane potvrde i slično. Zato moramo otvoriti četvore oči. Antigenski test je validan samo ako je urađen u mikrobiološkoj laboratoriji – ističe dr Belojević. Prema rečima sagovornika, postoje mikrobiološke i biohemijske laboratorije, u kojima se obavljaju različite analize.

‒ Biohemijske laboratorije nisu akreditovane za obavljanje antigenskih testova, niti bilo koji drugih testova, a koji imaju veze sa mikrobiologijom i imunologijom. Biohemijske laboratorije se bave biohemijom krvi, kao što je, na primer, holesterol, šećer, ne bave se nikakvim antigenima. Ima raznih malverzacija, pamet u glavu – tvrdi dr Belojević. Zdravstveni inspektori su tokom kontrole početkom jula utvrdili da antigenske testove obavljaju i mnoge laboratorije i zdravstvene ustanove koje za to nisu ovlašćene, zbog čega im je izrečena zabrana obavljanja testiranja, a podnete su i prekršajne prijave.

‒ Nadzor je obavljen od 5. maja do 23. juna u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. U 11 ustanova u Beogradu utvrđeno je da se antigenski testovi rade u jednoj poliklinici koja nije registrovana za oblast mikrobiologije, zatim u specijalističkoj lekarskoj ordinaciji čija je oblast pneumoftiziologija, u šest biohemijskih laboratorija, te u tri ambulante za zdravstvenu negu – ističu iz ministarstva.

Uslovi za putovanja po državama:

HARAJU LAŽNI TESTOVI NA KORONU Srpski doktor otkriva na šta da obratite pažnju!

Printscreen

 

 

LABORATORIJE MORAJU DA ISTAKNU NAZIV

Prema navodima iz Ministarstva zdravlja, u skladu sa Izmenama i dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, koje su u primeni od 16. decembra 2020. godine, otkrivanje virusa putem brisa iz nosa mogu vršiti sve mikrobiološke laboratorije u javnoj i privatnoj svojini.

‒ Kako je svaka privatna praksa u obavezi da istakne poslovno ime i sedište (prema rešenju zdravstvenog inspektora), građani takvu laboratoriju mogu prepoznati prema istaknutom nazivu. Ukoliko se radi o biohemijskoj laboratoriji, ista nije ovlašćena za ova testiranja – kažu iz nadležnog ministarstva. U skladu sa Izmenama i dopunama Uredbe, sve mikrobiološke laboratorije, kao i poliklinike koje u sadržaju rada imaju i oblast mikrobiologije, ovlašćene su za vršenje detekcije SARS-CoV-2 antigena (Ag), uz obavezu da o broju uzetih uzoraka i pozitivnim nalazima dnevno izveštavaju nadležni zavod za javno zdravlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading