Veliko pojačanje stiglo u Republiku Srpsku
Foto: Facebook


Vakcine su dopremljene u prostorije uvoznika, preduzeća Krajinagrup u Banjaluci, a isporuci je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, prenela je RTRS.

Reč je o 25.000 doza prve komponente ove vakcine koje će, nakon procedure kontrole kvaliteta serije u Agenciji za lekove i medicinska sredstva BiH, biti distribuirane zdravstvenim ustanovama širom Republike Srpske za nastavak procesa imunizacije stanovništva protiv virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

"Važno je da imamo kontinuitet u isporuci kako ovih vakcina, tako i vakcina drugih proizvođača, kako bi proces vakcinacije stanovništva mogao da se odvija nesmetano i da se dodatno ubrza. Sa prethodnim isporukama vakcina Sputnjik i Sinofarm koje smo nabavili, kao i vakcina Fajzer i AstraZeneka koje pristižu iz mehanizma COVAX i posredstvom EU4Health programa, na raspolaganju imamo značajne količine vakcina, a očekujemo i nove isporuke u narednom periodu", rekao je Šeranić.

Prema najavama, uskoro bi u RS trebalo da budu dopremljene i nove količine druge komponente vakcina Sputnjik, dodao je.

Šeranić je podsetio da je u prethodnom periodu u Republiku Srpsku dopremljeno ukupno 74.300 doza prve i druge komponente ruskih vakcina Sputnjik.

Po podacima Instituta za javno zdravstvo RS do sada je prvu dozu primilo više od 88.000 stanovnika, dok je kompletno vakcinisano oko 32.000 ljudi.

Komentari (0)

Loading