LAŽNA DRŽAVA I LAŽNI MASAKR Kosovo i Račak, slučaj koji je pre 23 godine iskorišćen za NATO bombardovanje SRJ
Alo

Događaj u Račku i dalje izaziva brojne kontraverze, i dok albanska strana i danas pogibiju pripadnika OVK smatra "masakrom" i tvrdi da su u pitanju bili nedužni civili, srpska strana stoji na poziciji da nije bilo "masakra" nad civilima, da se nije dogodio ratni zločin i da je to laž.

Krivca za drugačije tumačenje vidi u šefu Verifikacione misije OEBS Vilijemu Vokeru, koga optužuje da je manipulisao dokazima i mestom događaja i da je svojim delovanjem u Račku pripremio teren za NATO bombardovanje.

Po rečima pripadnika srpskih istražnih organa, koji su učestvovali u rasvetljavanju događaja u Račku, Voker nije sačekao da nadležni organi iznesu činjenice koje su utvrđene na licu mesta, već je odmah izašao pred medije sa svojom verzijom događaja.

Račak je bio tema i u Haškom tribunalu na suđenju Slobodanu Miloševiću, Nikoli Šainoviću i Milanu Milutinoviću, ali je tužilac Džefri Najs odustao od tog dela optužnice.

Albanci događaj u Račku i 23 godine kasnije vide baš onako kako ga je opisao Voker. Na Kosovu je zabranjeno o Račku govoriti u drugačijem svetlu, nego kao o "masakru". Bivši ministar administracije i lokalne samouprave Ivan Todosijević osuđen je na dve godine zatvora pred Osnovnim sudom u Prištini zbog izjave o Račku.

LAŽNA DRŽAVA I LAŽNI MASAKR Kosovo i Račak, slučaj koji je pre 23 godine iskorišćen za NATO bombardovanje SRJ

EPA

 

On je povodom 20 godina bombardovanja SR Jugoslavije u Zvečanu izjavio:

"Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju".

Kaznu Todosijeviću potvrdio je i Apelacioni sud, ali je Vrhovni sud Kosova poništio presudu i vratio slučaj na ponovno suđenje. Prvo ročište u novom postupku, zakazano je za 11. februar ove godine.

Prištinski advokat Tom Gaši podneo je, u decembru 2019. godine, krivičnu prijavu pred Specijalnim tužilaštvom Kosova, protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, "zbog negiranja zločina i masakra u Račku".

Gaši je tada obrazložio da je bio zastupnik porodica kosovskih Albanaca kada je bivši srpski policajac Zoran Stojanović proglašen krivim za krivično delo ubistva i pokušaja ubistva ispred Okružnog suda u Prištini, koji su tada uglavnom činile sudije iz Unmika, i da je u njihovo ime podneo tužbu.

Nasleđe Račka i 23 godine kasnije vidno udaljava strane koje su bile akteri sukoba u tom selu i pitanje je da li će istina o Račku ikada biti jednaka za Srbe i Albance.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
miroslav

15.01.2022 12:56

Ma Nato bagra htela da nas bombarduje i to ti je to.