ROSU JE BIO BRUTALAN, PUCALI SU U MESO Preplašeni građani otkrili istinu o jezivom napadu u Kosovskoj Mitrovici! Posledice će se tek osetiti
Printscreen

 

Naoružani do zuba, opremljeni i bojevom municijom, suzavcem, u oklopnim vozilima napali su goloruki srpski narod koji se, kada su videli da im preti opasnost od policije, okupio kako bi se zaštitili.

Zatim je ROSU pucao na ljude i u vazduh, a sve pod plaštom da su krenuli da se obračunaju sa krijumčarima robe.

- Ako krenu u nasilje, vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas. Samo imajte u vidu kolika je cena koju ćemo svi mi morati da platimo. Ali, ako opet počnu da upucavaju ljude, nećemo imati izbora. Molim Albance da ne pucaju. Naš odgovor će biti jasan. U toj borbi u kojoj moramo da štitimo decu i njihov opstanak, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, nego ćemo i da pobedimo - rekao je predsednik Vučić.

ROSU JE BIO BRUTALAN, PUCALI SU U MESO Preplašeni građani otkrili istinu o jezivom napadu u Kosovskoj Mitrovici! Posledice će se tek osetiti

Printscreen/Twitter

 

 

Ovu ohrabrujuću poruku našim ljudima sa Kosova i Metohije, posle brutalnog upada ROSU na sever, prilikom kojeg je Srećko Sofornijevića (35) iz Zvečana teško ranjen, a na desetine Srba povređeno, poslao je predsednik Aleksandar Vučić. Osim povređenih, epilog jučerašnjeg napada na Severnu Mitrovicu i Zvečan, koji Priština pravda "lovom na švercere", jesu i razrušene apoteke, prodavnice, mnogi objekti, zapaljeni su automobili...

Odjekivale su detonacije. Pretresali su gradske apoteke, poslovne i stambene prostore, skladišta robe u Mitrovici i proveravali carinsku dokumentaciju.

Akcija je sprovedena uz kršenje ljudskih prava, međunarodnih konvencija i Briselskog sporazuma, a premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti nazvao je ovaj brutalni napad "akcijom protiv krijumčarenja robe i švercera koju je sprovela kosovska policija u Prištini, Peći, severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice".

Iza upada ostalo je tačno 65 čaura na putu u mestu Rudare kod Zvečana. I to onog kalibra kojeg su bili kuršumi ispaljeni na Olivera Ivanovića. Beležimo i gelere na okolnim kućama, garež od zapaljenih guma, dva uništena automobila, ali iznad svega revolt i strah ovdašnjih Srba koji gotovo i da nisu želeli da govore za novine.

- ROSU je pod punom ratnom opremom upao na sever da maltretira narod, ulazili su u privatna dvorišta, pucali na ljude i okolne kuće - opisuju nam jučerašnju višesatnu dramu koja je započela oko 9 sati i završila se oko podneva, meštani Rudara nadomak Zvečana, gde su posle odlaska specijalnih jedinica kosovske policije dva teretna vozila blokirala put.

ROSU JE BIO BRUTALAN, PUCALI SU U MESO Preplašeni građani otkrili istinu o jezivom napadu u Kosovskoj Mitrovici! Posledice će se tek osetiti

Printscreen

 

 

Upravo na tom pravcu malo dalje od blokade vidljivo je bilo na desetine čaura, ostaci infuzionih boca koje su davane povređenim meštanima na koje su specijalci ROSU pucali... U tom napadu, mučki s leđa povređen je i Sofronijević.

- Uporedo sa upadom u jednu apoteku u Mitrovici, specijalci ROSU sa dva oklopna vozila i njih dvadesetak sa dugim cevima upali su u magacin pića u Žitkovcu kod Zvečana odakle su pokupili sve račune i kompjutere. Istovremeno na putu od Rudara prema Zvečanu bilo je još sigurno tridesetak specijalaca koji su čuvali odstupnicu onima koji su upali u magacin u Žitkovcu. Sve u svemu, sa onima koji su terorisali narod u Mitrovici bilo ih je stotinak - priča vlasnik jednog privatnog objekta u Zvečanu, nedaleko od mesta gde su građani revoltirani zbog upada pripadnika ROSU počeli da se okupljaju.

Tada je, rekao je on, a potvrdili su i žitelji okolnih kuća, nastao pravi rat.

- Specijalci su bili raspoređeni po okolnim dvorištima, na ulici. Počeli su na okupljeni narod da bacaju suzavac, šok bombe... Mi smo onako goloruki želeli da se suprotstavimo njihovoj sili. Jedino što smo mogli bilo je da zapalimo neku gumu i bacio pokoju kamenicu, ali su usledili njihovi bojevi meci po nama... - dodaju meštani koji su potom blokirali put koji vodi u pravcu Prištine odnosno prema Leposaviću, što su učinili i na raskrnsici kod Tehničke škole u Severnoj Mitrovici.

ROSU JE BIO BRUTALAN, PUCALI SU U MESO Preplašeni građani otkrili istinu o jezivom napadu u Kosovskoj Mitrovici! Posledice će se tek osetiti

Printscreen

 

 

Posle dolaska pripadnika kosovske carine, u pratnji interventne policije koji su ušli u apoteku prekoputa škole, narod je počeo da se okuplja, zbog čega su reagovali specijalci u pokušaju da sklone okupljeni svet.

- Usledio je i dolazak pripadnika ROSU koji su bacili suzavac - pričali su okupljeni građani oko jedne od apoteka u Severnoj Mitrovici u čijoj blizini su sa dva kamiona blokirali ulaz iz južnog dela grada.

Kako su u razgovoru za "Novosti" rekli meštani Severne Mitrovice, između 8.30 i 9 sati začula se sirena za uzbunu što je alarmiralo građane da izađu na ulicu. Okupljanje je trajalo oko sat i po dok su se pripadnici ROSU ubrzo povukli. U tom metežu zapaljena su dva vozila, ali srećom osim povreda usled bačenog suzavca i gumenih metaka, većih posledica po građane nije bilo.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je ovako "dramatičnu situaciju prouzrokovao Kurti":

- Po očiglednom nalogu psihopate Kurtija, koji želi da izazove krizu širih razmera i osvoji sever, albanski policajci iz južnog dela Kosovske Mitrovice, zajedno sa pripadnicima ROSU koji su bili do zuba naoružani i opremljeni bojevom municijom, šok bombama, suzavcima, i u oklopnim vozilima, uputili i upali ponovo na sever KiM, tačnije u Kosovsku Mitrovicu i Zvečan. Ovo je sedmi put da naoružani pripadnici ROSU upadaju na sever KiM i sukobljavaju se sa golorukim srpskim narodom.

ROSU JE BIO BRUTALAN, PUCALI SU U MESO Preplašeni građani otkrili istinu o jezivom napadu u Kosovskoj Mitrovici! Posledice će se tek osetiti

Direktno s Kosmeta

 

 

Petković je upitao međunarodnu zajednicu, NATO i Kfor šta će preduzeti povodom poslednje akcije tzv. kosovske policije koja je pretresala više lokacija, ali i pucala na narod:

- ROSU jedinice su kada ih je narod prvi put vratio, ponovo krenule iz baze Belvedere, ali ovoga puta sa šest oklopnih vozila, ali su ih okupljeni građani ponovo sprečili u tome kod mesta Rudare u opštini Zvečan. Tamo je bio veliki okršaj tako što su ROSU napadale i bojevom municijom goloruki narod koji brani svoju slobodu. Neka se pitaju šta je sledeći potez ludaka Kurtija. Nemam drugu reč za čoveka koji želi da konfiskuje lekove i puca na goloruki narod. Novim potezima Prištine uveden je verbalni delikt za izgovorenu reč, kao i zabrana kretanja. Na naš narod ne ide sa dugim cevima, hapse se "fanta" i "koka-kola", imamo pokušaj ubistva naših ljudi.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da su dešavanja "prelila čašu".

- Ovo je za Srbe pitanje života ili smrti. Zabranili su vakcine, a sada su pokušali da oduzmu lekove. Ostalo je još samo da Srbima na KiM uzmu i vazduh - rekao je Rakić.

METAK PROŠAO KROZ GRUDNI KOŠ

- Nakon nasilnog upada specijalnih jedinica ROSU deset naših sunarodnika je potražilo pomoć, od kojih je većina prosleđena na očno odeljenje usled bacanja suzavca i šok bombi. Nažalost, dve osobe su teško povređene, jedan u regiji grudnog koša od udarca tupim predetom, dok je Srećko Sofronijević upucan mučki, s leđa. Ima povredu desne lopatice, metak mu je izašao na prednju stranu vrata uz obilno krvarenje. Hitno je operisan, zrno je izvađeno i zasada je u stabilnom zdravstvenom stanju - rekao je za "Novosti" Zlatan Elek, direktor kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici.

OSAM UHAPŠENIH, PETORICA U BEKSTVU

Iz tzv. kosovske policije je saopšteno da je završena akcija protiv krijumčarenja robe, tokom koje je šest policajaca povređeno, a tri osobe su uhapšene na severu KiM - po jedan Srbin, Albanac i Bošnjak, dok je ukupno privedeno osam ljudi. Traga se za još "petoricom muškaraca za koje se sumnja da su umešani u krijumčarenje robe i druge kriminalne aktivnosti, među kojima je M.R. iz Zubinog Potoka".

ROSU JE BIO BRUTALAN, PUCALI SU U MESO Preplašeni građani otkrili istinu o jezivom napadu u Kosovskoj Mitrovici! Posledice će se tek osetiti

Radio Kontakt Plus

 

 

- Oduzeta je roba koja predstavlja dokazni materijal. Kriminal i kriminalne grupe se neće tolerisati i biće uhvaćeni. Borićemo se protiv krijumčarenja - rekao je Kurti.

GODFRI: SNAŽAN PRITISAK

Veoma pažljivo pratimo situaciju u Severnoj Mitrovici. Video sam izjave predsednika Vučića, premijerke Brnabić, Petra Petkovića, u kontaktu sam sa kolegama u Prištini, ambasadorima Kvinte ovde u Beogradu. Budite sigurni da vršimo snažan pritisak na Prištinu i da očekujemo da ljudi preuzmu odgovornost za svoje akcije - rekao je za "Novosti" američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri.

Na pitanje - da li ih je iznenadila akcija kosovske policije i da li misli da ovakvi potezi sprečavaju bilo kakav napredak u procesu normalizacije odnosa, ambasador kaže da u ovom trenutku nema dovoljno informacija o poslednjem incidentu:

- Postoje šanse koje treba da se iskoriste da se napreduje. Što se duže odlaže da se tretiraju nerešena pitanja, to će stvari biti gore.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading