MIRNA NOĆ NA KOSOVU Barikade sklonjene, protest podrške u Beogradu nastavlja se u subotu, Vučić poručio: Nema povlačenja, predaja nije opcija
Alo/ Ilustracija

Barikade koje su građani sa severa KiM postavili tokom popodneva, posle napada specijalnih jedinica ROSU, uklonjene su sinoć.

Reagovali su i brojni ambasadori, a iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini poručili su da "nikakvo nasilje, bilo da je usmereno protiv vlasti, medija ili građana, nije prihvatljivo".

Svetski mediji preneli su da je tokom jučerašnje intervencije bezbednosnih snaga Prištine povređeno 20 ljudi, kao i da su građani srpske nacionalnosti na severu zbog svih ovih događaja uznemireni i zabrinuti.

Dramatične scene koje su tokom dana viđene u Kosovskoj Mitrovici podigle su na noge građane u Beogradu koji su sinoć ispred Skupštine Srbije u Beogradu održali skup podrške Srbima na KiM, a novi su zakazali za subotu u 18 časova ispred američke ambasade.

Osim ranjenog Sofronijevića, čije stanje se posle operacije stabilizovalo, građane je dodatno uznemirila vest da je brutalna akcija specijalnih jedinica Kosovske policije bitno uticala i na smrt Verice Đelić (71) iz Zvečana u čijem su dvorištvu kosovski specijalci ispalili veliku količinu suzavca i šok bombi, a koja je, prema rečima njenog sina Igora, umrla zbog stresa i gušenja koje je tada dobila.

KFOR juče nije bio u Kosovskoj Mitrovici, a oglasili su se i rekli da prema Rezoluciji 1244 "oni nemaju ta ovlašćenja".

I dok je predsednica Kosova Vjosa Osmani, otputovala za Njujork kako bi učestvovala na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će sutra biti razmatran izveštavaj Generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandta Vučić, tokom jučrašnjeg obilaska Raške i pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije uputio je jasnu poruku da će Srbija odbraniti naš narod na Kosovu i Metohji, uz poruku "Nema povlačenja" i "Predaja nije opcija".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
Slobodan

14.10.2021 09:51

Samo da se mi drzimo zajedno i niko bam nece moci nista.

Sanja

14.10.2021 10:30

Samo se nadamo da ce tako mirno i ostati i da nece doci do vece katastrofe.

sasa

14.10.2021 11:12

Moramo istrajati u borbi za ocuvanjem srpskih interesa na KiM

Vesna

14.10.2021 11:22

Bitno je da se mi držimo zajedno i da imamo fantastičnu vojsku i predsednika koji je odmah reagovao. Svaka čast.

Јелена

14.10.2021 11:29

Нико од нас не зна како је тим људима на Космету. Оно што могу очекивати од нас јесте подршка и борба Вучића да на миран начин реши ситуацију.

Milos

14.10.2021 12:46

Srbija je uz svoje gradjane na Kosovu i Metohiji.

Jovan

14.10.2021 12:50

Predaja nije i nikada neće biti opcija za Srbiju!

Gagi

15.10.2021 03:26

Srpski narod neće biti ostavljen na cedilu dok je Srba i Srbije!