MERKELOVA IMA LEK ZA KURTIJA Moraće da promeni pristup u dijalogu sa Beogradom!
EPA/CLEMENS BILAN

Univerzitetski profesor Dritero Arifi kaže da bi nemačka kancelarka Angela Merkel na oproštajnoj turneju po Zapadnom Balkanu iduće sedmice mogla da sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovara o dijalogu Beograda i Prištine, možda čak i da ga posavetuje kako tom procesu da pristupi malo drugačije.

To će, smatra, biti ohrabrenje za Кosovo da nastavi reforme u evropskim integracijama. 

Arifi navodi da je Merkel odredila Tiranu za sastanak sa premijerima Albanije, Кosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije. 

Smatra da oproštajnom posetom Merkel želi da ohrabri zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskim integracijama, kao i da nastave reforme u ekonomiji i da regionalno sarađuju sa stanoviša Berlinskog procesa. 

LOŠA SREĆA

Arifi navodi da je Merkel, koja će 13. i 14. septembra imati oproštajnu turneju po Zapadnom Balkanu, bila jedan od šampiona koji je najviše lobirao za proširenje EU na Zapadni Balkan. 

"Ovo je, s druge strane, loša sreća, jer završava mandat ne ostvarujući svoj san, odnosno integraciju Zapadnog Balkana u EU, ali verujem da će njeni sledbenici, posle izbora u Nemačkoj, nastaviti svoj san na integraciji Zapadnog Balkana u EU", dodao je Arifi. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading