LAŽNA DRŽAVA KOSOVO KREĆE U VELIKU AKCIJU Srbija uzvraća furioznim kontranapadom za Kurtijevu nesanicu!
Shutterstock

Mnogo foruma, samita, inicijativa, razgovora o proširenju Evropske unije, ali nema proširenja. Postavlja se pitanje da li u EU u stvari nema dovoljno iskrene želje za proširenjem.

Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da smo navikli da se priče o proširenju EU svode na frazu, za tako nešto je potreban konsenus svih članica Unije, a postoje zemlje koje su jasno protiv proširenja.

Prema njegovim rečima, dok se ne postigne konsenzus neće biti napretka.

"U nedostatku proširenja Evropske unije, Zapadnom Balkanu ne ostaje ništa drugo nego da se okrene međusobnoj saradnji", naveo je Milivojević.

Smatra da "Otvoreni Balkan" nije zamena za Evropsku uniju, već prilika da se zemlje Balkana najbolje kvalifikuju za EU, ali i da reše i saniraju svoje probleme.

"Suština u Otvorenom Balkanu je ekonomija", naveo je Milivojević i objasnio da ta inicijativa smeta drugim zemljama jer nije moguće usmeravati procese sa strane i jer ne mogu da vode procese na Zapadnom Balkanu u smeru koji im odgovara.

Moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma ističe 4. septembra na lobiranje za priznanje tzv. Kosova, odnosno povlačenje priznanja. Naše službe došle su do saznanja da Priština 4. kreće u akciju lobiranja za priznanje, kao i za prijem u međunarodne organizacije - Interpol, Unesko i Savet Evrope. 

"Nema signala iz Vašingtona da taj sporazum treba nastaviti, treba očekivati da posle isteka roka odredbe više ne obavezuju", istakao je Milivojević.

"Srbija nije dužna da polaže račune" 

Dodao je da je Kurti najavio da neće poštovati Moratorijum i u skladu sa tim se ponašao, i oni su sve prilike iskoristili za lobiranje za priznanje tzv. Kosova, a može se očekivati da će posle isteka roka krenuti u ofanzivu za priznanja.

"Srbija nema obavezu da poštuje Vašingtonski sporazum, ako nema produženja. I može da krene da sprečava nova priznanja i u politiku povlačenja priznanja (tzv.) Kosova", napomenuo je bivši diplomata.

Kaže da Srbija nije dužna da polaže račune, i normalno je da aktivno deluje.

"Malo odredbi iz Vašingtonskog sporazuma je uopšte i poštovano, imali smo promenu američke administracije, jedino je poštovano otvaranje ambasade Izraela u Prištini", rekao je Milivojević.

Govoreći o predstojećoj poseti odlazeće kancelarke Angele Merkel, Milivojević je rekao da  od Nemačke nećemo čuti ništa novo. Napominje da će Angela Merkel pokušati da i ovaj prostor ugradi u svoju ostavštinu i da iskoristi da se proces između Beograda I Prištine normalizuje.

"Nemačka politika je da se postigne sporazum koji podrazumeva priznanje. Lašet tek treba da se potvrdi kao lider, nastaće vakum posle Merkelinog odlaska s obzirom na to da je ona stvarni lider. Potreban je lider koji će držati palicu EU", istakao je Milivojević. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Starcevka

02.09.2021 11:23

Kosovo ce se vratiti u sastav Srbije ovako ili onako jer ono sto je kaubojski mora biti vraceno pravom vlasniku