NOĆNA MORA ALBANACA! U SAD se lome koplja, Srbija ima sve veće šanse da zaustavi Prištinu!
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

Stručnjaci su saglasni da bi promena odnosa snaga demokrata i republikanaca u Predstavničkom domu i Senatu (donji i gornji dom Kongresa) mogla znatno da olakša međunarodnu poziciju Srbije. U slučaju pobede republikanaca, ističu upućeni, aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden ostao bi bez moći i otvorila bi se vrata za povratak Donalda Trampa, u čijem je mandatu potpisan Vašingtonski sporazum, koji je smanjio političke tenzije Prištine i Beograda. Isto tako, na drugoj strani, izborni poraz demokrata predstavljao bi ozbiljan politički udarac za Albance, koji u njima vide mnogo veću podršku nego u republikancima.

Ograničena moć

Dragoslav Bokan, predsednik "Instituta za nacionalnu strategiju", kaže da je važno razumeti da američku politiku ne definiše samo izbor predsednika, već i izbori za Kongres.

Tanjug/Ap

 

- To je cela nevidljiva mreža koja čini da neki predsednik uspe ili ne uspe da ostane na vlasti. Amerika će se posle ovih izbora formirati kao država, a ne kao imperija. Kratkoročno gledano, ukoliko pobede republikanci, nestaće strasti u napadima na Srbiju. Amerikanci će, naravno, gurati i dalje svoje mišljenje, ali neće unositi negativnu strast da Srbi ne treba da postoje, da su opstruktivni i remetilački faktor u balkanskoj politici. To će nestati s odlaskom demokrata sa vlasti.

Važno je da nemamo neprijatelja u Americi. Dugoročno gledano, sve će se promeniti nabolje, ne samo za nas nego u celom svetu, jer će se Amerika vratiti u svoje granice i prestaće da se petlja u stvari koje su nama rušile san i kvarile život - uveren je Bokan.

Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova, ističe da će ovi izbori verovatno ograničiti mogućnosti Džozefa Bajdena i njegove administracije jer neće više moći da računaju na bezuslovnu podršku Kongresa.

- Mi u tom pogledu možemo da budemo relativno mirni, ali ne treba se zavaravati da ćemo biti i pošteđeni daljih pritisaka. Američki cilj jeste da se lažna država 'Kosovo' skine sa dnevnog reda, i to onako kako su ga oni proizveli i sa našim prihvatanjem. Međutim, ova trenutna ofanziva prema nama kojom su hteli da se sve završi što brže, u roku od nekoliko meseci, moraće malo da uspori. I dalje će biti to ponavljanje istih zahteva, ali s manje oštrine. Amerikanci neće drastično menjati politiku, ali republikanci neće "dodavati gas" i zaoštravati odnose sa Srbijom. Ostaće i pritisak u vezi sa sankcijama Rusiji, ali će i to relativno biti više mehaničko ponavljanje floskula - naglašava Jovanović.

Tanjug/Ap

 

Milovan Božinović, bivši ambasador i diplomata, takođe misli da bi republikansko osvajanje većine u oba doma Kongresa moglo da implicira određene promene američke politike.

- To bi svakako imalo posledice na Albance, koji se osećaju kao da su demokrate njihov privatni partner koga tretiraju kao favorite. Zato će Albanci, pre svega, imati osećaj da sa republikancima gube onu vrstu podrške koju su uvek imali kod demokrata. Kad pričamo strogo o Srbiji, mislim da neće biti nekih velikih uticaja posle eventualne pobede republikanaca. Mada ne isključujem mogućnost da se SAD vrate u dijalog Beograda i Prištine nekim svojim idejama, jer Evropskoj uniji, prema svemu sudeći, ne ide da završi taj posao - objašnjava Božinović.

Realne promene

Ognjen Pribićević, diplomata i bivši ambasador, ocenjuje da bi pobeda republikanaca realno značila Srbiji.

- U slučaju da pobede republikanci, nestao bi pozitivan senzibilitet koji ima Amerika prema "vladi" u Prištini i koji nesumnjivo postoji unutar demokrata. Srbija bi bolje sarađivala sa republikancima po pitanju Kosova i Metohije, ali to ne znači da bi SAD odustale od priznanja nezavisnosti. Samo bi bili otvoreniji za neka rešenja, što je važno. Činjenica jeste da bi se politika prema Srbiji delimično promenila, ne bi bilo više negativnog senzbiliteta prema nama, odnos bio bi drugačiji, i to više od pukih diplomatskih nijansi. Staro je uverenje da je za Srbiju bolje kada su republikanci na vlasti u SAD nego demokrate, i to jeste realno - zaključuje Pribićević.

Branko Radun, politički analitičar

Smanjio bi se pritisak na Srbiju. Promenila bi se delimično i politika prema Ukrajini. I republikanci i demokrate žele da pobede Rusiju, samo što republikanci misle da sada sve to previše košta i da ne treba svu energiju trošiti na Ruse.

Zoran Milivojević, bivši diplomata

Ne mislim da će se desiti nešto veoma značajno za Srbiju ako pobede republikanci, jer SAD imaju velike unutrašnje probleme. Svakako mislim da neće menjati stav u vezi sa Rusijom i Kinom.

Matović: Zdraviji odnos prema Srbiji

Perko Matović iz "Centra za nacionalnu politiku" tvrdi da povratak republikanaca na vlast predstavlja mnogo manje pritisaka na Srbiju.
- Ovo znači potpunu relaksaciju američkih pritisaka na Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske. Republikanska partija je dokazano imala mnogo zdraviji stav od Demokratske stranke. Uspeli smo da se sporazumemo i smirimo sve tenzije po pitanju 'Kosova' potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma, na kojem se insistirali republikanci. Pritisci za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, na drugoj strani, neće se smanjiti, ali zato će naše eventualno izjednačavanje sa zapadnom spoljnom politikom biti dosta lakše kad su prijateljske snage na vlasti na Zapadu - ističe Matović.

Komentari (0)

Loading