NAPAD OTROVOM NA DEČANE Kurti pobegao u Norvešku!
Foto: Ognjen Radošević

Najmanje pet stotina njih ima jake simptome trovanja. Tužilaštvo i policija pokrenuli su opsežnu istragu jer postoji mogućnost da je neko namerno zatrovao vodovod, a s druge strane, Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, o tome se ne oglašava, već je otputovao najpre za Grčku, a onda i Norvešku, gde mu žive supruga i dete.

Svi građani ove opštine, računajući i sveštenstvo Visokih Dečana, ugroženi su jer je lokalna samouprava uvela vanredno stanje i zabranila upotrebu vode sa česama. Policija istražuje da li je neko namerno zatrovao vodu i ako jeste, ko stoji iza tog napada.

MANASTIR VISOKI DECANI FOTO: Tanjug Zoran Zestic

 

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani izjavio je da još uvek nije poznat tačan uzrok zbog kojeg je zatrovano hiljadu i po građana, ali je potvrdio da su u vodi pronađene dve vrste bakterija. Međutim, on nije mogao da potvrdi da su te bakterije izazvale masovno trovanje ljudi.

- Čim smo dobili informacije pozabavili smo se pronalaženjem uzroka trovanja. Šest uzoraka vode je uzeto i poslato na analizu. U dva uzorka uzeta u Gramočelju i Glođanu pronađene su dve sumnjive bakterije. To bi mogla biti virusna infekcija, ali dok ne pronađemo o kojim se bakterijama radi ne možemo utvrditi dijagnozu, rekao je Ramadani.

Portparol osnovnog tužilaštva u Peći Skadar Nikči rekao je da je otpočela detaljna istraga i da bi uskoro trebalo da bude poznato šta je dovelo do trovanja ljudi. On je kazao da su tela preminulih poslata na obdukciju.

- Zbog dve sumnjive smrti u Dečanu, za koje se sumnja da su žrtve trovanja vodom, tužilac Odeljenja za teška krivična dela naložio je da tela budu poslata na obdukciju u Institut za sudsku medicinu kako bi se saznalo više o okolnostima njihove smrti - rekao je Nikči.

Opština Dečane odmah je uvela vanredno stanje i pozvala nadležne da što pre saopšte detalje istrage. Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj izjavio je da se drugi put za mesec dana dešava trovanje vodom, što, kako kaže, dovodi do sumnje da je neko namerno zatrovao vodovodnu mrežu i izvore.

- U početku smo sumnjali da je reč o sezonskoj bolesti, ali zbog povećanja broja pacijenata, pretpostavili smo da je razlog trovanja neispravna voda. Zabranili smo upotrebu vode u deset sela. Pozvali smo tužilaštvo, policiju i Vodovod da istraže situaciju - rekao je Ramosaj.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Predsednica nepriznate države Kosovo Vjosa Osmani saopštila je da je razgovarala s ministrom zdravlja Arbenom Vitijem i gradonačelnikom Dečana Baškimom Ramosajem o merama koje su preduzete i apelovala na pravosudne organe da što pre reše ovaj slučaj.

Aljbin Kurti ne haje mnogo za masovna trovanja ljudi u opštini Dečane, pa je za to vreme boravio na jednom simpozijumu u Atini, odakle je odleteo za Norvešku. Nijednom rečju nije prokomentarisao događaj koji je uznemirio meštane Dečana, susednih sela, ali i celog Kosmeta. Funkcioner Demokratske partije Kosova Betim Đoši kazao je da Kurti boravi u Norveškoj i da se ne sekira zbog masovnog trovanja ljudi. On je rekao da je Kurti prevarant koji će radije otići u Norvešku nego u Dečane, zaboravljajući na obične siromašne sugrađane.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

- Aljbin Kurti se izgubio. On ne želi da se umara odlaskom u Dečane, gde je stotine građana otrovano. Trebalo bi da ih poseti, da pogleda bliže situaciju u bolnici u ovom gradu. Ali ne, glavni obmanjivač koji nam se predstavio kao osoba bliska običnom i siromašnom građaninu putuje prema Norveškoj, a ne prema Dečanima. Glavni prevarant je, od dana kada je ušao u crni džip, zaboravio na jednostavne i siromašne ljude koji hodaju ulicama - kazao je Đoši.

Pretučen Srbin kod Kline

Nepoznati napadači pretukli su u Klini Ranka Bacića (67), koji je sa povredama lica i ruku hitno prebačen u bolnicu u Peći. Njega, kako Alo! saznaje, u bolnici obezbeđuje policija jer postoji opasnost da se napadači vrate i „završe posao“.

Ranko Bacić je iz Dolca, opština Klina, a interno je raseljen u Veliku Planu. On je došao u Klinu da bi izvadio dokumenta, koja su mu neophodna kako bi ostvario pravo na povratak.

Pretučenog Bacića u bolnici je pokušao da poseti predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković, ali mu policija to nije dozvolila.

Komentari (1)

Loading
Balkan

14.07.2021 11:48

Trovanje moze bit sporadicno, toplo vreme, neke bakterije, ali ne moze biti masovno, prema tome i ako nisam strucnjak neko je dobrano zatrovao vodovod i izvore. Sumnjam da ce istraga to i pokazati, osim ako to ne uradi neko ko ceni zivot bez obzira ciji. Ziveli