VELELEPNI STADIONI KOJI ODUZIMAJU DAH Pogledajte osam građevinskih čuda na kojima će se igrati utakmice na Mundijalu u Kataru (FOTO)
EPA-EFE/STR

Iako je broj stadiona koji će ugostiti najbolje svetske fudbalere manji nego inače, Katar se potrudio da svaki od njih izgleda spektakularno. Takođe, navijačima koji će se naći na licu mesta ide u prilog udaljenost između stadiona, tako da je udaljenost između svakog njih vrlo mala. Predstavljamo stadione na kojima će se predstojeće prvenstvo igrati. 

LUSAIL STADION - Najveći stadion u Kataru (kapacitet 80.000)

VELELEPNI STADIONI KOJI ODUZIMAJU DAH Pogledajte osam građevinskih čuda na kojima će se igrati utakmice na Mundijalu u Kataru (FOTO)

EPA-EFE/STR

 

Dizajn odražava ručno rađene činije koje su pronađene širom arapskog i islamskog sveta tokom uspona civilizacije, dok interakcije svetlosti odražavaju fanarske lampe u regionu. Kako vreme prolazi, zlatni eksterijer će izbledeti replicirajući stare metalne rukotvorine kako bi stvorio mesto živo sa kulturnim karakterom. Nakon prvenstva, stadion Lusail će biti pretvoren u prostor u kom će se nalaziti prodavnice, kafići, sportski objekti i zdravstvene ustanove.

Na ovom stadionu će se odigrati pet utakmica u grupnoj fazi, a jedan meč će odigrati i Srbija i to protiv Brazila, 24. novembra. Nakon grupe, na "Lusailu" će se igrati po jedan meč osmine finala, četvrtfinala, polufinala, a biće domaćin i velikog finala, koje je zakazano za 18. decembar.

AL BAYT STADION - kapacitet 60.000

VELELEPNI STADIONI KOJI ODUZIMAJU DAH Pogledajte osam građevinskih čuda na kojima će se igrati utakmice na Mundijalu u Kataru (FOTO)

EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

 

Podstaknuta Bajt al šarom katarskog nomadskog naroda, veličanstvena struktura šatora na stadionu obavija ultra moderan fudbalski stadion. Tradicionalno, šatori su identifikovani crno-belim prugama. Ovo se odražava na prepoznatljivu spoljašnjost arene, kao i na živopisne sadu šare koje pozdravljaju navijače kada uđu.

Ovaj stadion će biti domaćin prvog meča 20. novembra, kada će igrati Katar i Ekvador. Osim grupne faze, po jedan meč osmine finala, četvrtfinala i polufinala će se odigrati na ovom stadionu. 

AHMAD BIN ALI STADION - kapacitet 40.000

 

 

Stadion Ahmad Bin Ali se nalazi u istorijskom delu Katara, a posle prvenstva će biti domaćin čuvenog Al Rajana. Nalazi se na ivici pustinje, a dizajn stadiona, kao i okolnih zgrada, odražava aspekte lokalne kulture i tradicije. Složena fasada odražava valovite peščane dine, dok složeni geometrijski obrasci odražavaju lepotu pustinje, autohtonu floru i faunu, kao i lokalnu i međunarodnu trgovinu. Više od 80% građevinskog materijala došlo je sa prvobitnog stadiona koji je ranije zauzimao lokaciju. 

Na ovom stadionu će se, osim grupne faze, odigrati i jedan meč osmine finala. 

AL JANOUB STADION - kapacitet 40.000

VELELEPNI STADIONI KOJI ODUZIMAJU DAH Pogledajte osam građevinskih čuda na kojima će se igrati utakmice na Mundijalu u Kataru (FOTO)

EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

 

Meč Srbija-Kamerun će biti odigran ovde.

l Stadion Janoub se nalazi u južnom gradu Al Vakra, jednom od najstarijih stalno naseljenih područja Katara. Nakon turnira, kapacitet Al Janouba će biti smanjen, a mesta će biti donirana drugim sportskim projektima širom sveta. Osim fudbala, mesto je okruženo raskošnim parkovima sa sportskim i rekreativnim sadržajima.

Na ovom stadionu će igrati i Srbija, svoj drugi meč na prvenstvu, protiv reprezentacije Kameruna. Takođe, jedan meč osmine finala će ovde biti odigran. 

AL THUMAMA STADION - kapacitet 40.000

 

 

Dinamičan i maštovit oblik stadiona Al Thumama slavi lokalnu kulturu i tradiciju jednako kao i novu eru za dizajn stadiona. Navijači će prvi pogled na Al Thumamu možda doći odozgo, pošto se mnogi međunarodni letovi spuštaju preko mesta događaja.

Osim grupne faze, ovde će se odigrati i jedan četvrtfinalni meč. 

EDUCATION CITY STADION - kapacitet 40.000

 

 

Ultra moderan dizajn stadiona se uklapa sa tradicionalnom islamskom arhitekturom. . Noću, digitalna svetlosna emisija osvetljava fasadu – pružajući obožavaocima izvanredan učinak iznenađenja. Oko kampusa postoje brojni prvoklasni sportski i rekreacijski sadržaji. 

Osim grupne faze, ovde će se odigrati i četvrtfinalni meč. 

KHALIFA INTERNATIONAL STADION - kapacitet 40.000

 

 

Međunarodni stadion Kalifa bio je domaćin duge liste značajnih sportskih događaja od njegovog otvaranja 1976. U stvari, retko se pominje fudbal ili atletika u Kataru, a da se ne pominje ovo mesto. Naravno, stadion je potpuno preuređen za FIFA Svetsko prvenstvo 2022.  Veličanstveni dvostruki lukovi stadiona su uvek bili njegova najprepoznatljivija obeležja. Novi nivo je dodao 12.000 sedišta stadionu.

Ovaj stadion će ugostiti mečeve grupne faze, kao i osmine finala i meča za 3. mesto. 

974 STADION - kapacitet 40.000

 

 

Stadion 974 je ušao u istoriju i pre prvog meča. U potpunosti napravljen od transportnih kontejnera i modularnog čelika, to je prvi potpuno demontažni natkriveni fudbalski stadion. Ne samo da je 974 međunarodni pozivni broj za Katar, već je to i tačan broj transportnih kontejnera koji se koriste u građevinarstvu. Posle turnira, kontejneri i superstruktura će biti ponovo korišćeni.

Na ovom stadionu će biti odigrani mečevi grupne faze, kao i jedan meč osmine finala.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading