Kavčani okrenuli jagnje na ražnju posle ubistva Kožara?! "Deri bre ove Turke, deri", piše u jednoj od presretnutih poruka
Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

“Vijesti” pišu da su oni o tome pričali preko kriptovane Skaj aplikacije 30. jula 2020. godine, dva dana nakon što je Vukotić izašao iz pritvora. Dok mu Lazović prenosi planove koje, kako tvrdi, tužilaštvo ima sa pojedincima iz škaljarskog klana, uhapšenim zbog likvidacije Podgoričanina Saše Klikovca, Zvicer pita: “Đe je šklempo?”, kako u komunikaciji i nazivaju Vukotića.

Lazović, u to vreme pripadnik Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio njegov otac, šalje fotografiju zgrade u kojoj Vukotić boravi i hvali se šefu kavčana i kolegi Miloviću.

“Z jutros na**šio Napoleona. Pitao ga Napoleon je li šklemponja ugrožen i Z po- ***di… Kaže mu Z – pitaste li mene jesam li ugrožen, nego me za tu ženturaču pitate? Ja da znam, nije”, prenosi mlađi Lazović što je, navodno, odgovorio njegov otac.

Koristeći slovo “Z” u komunikaciji, Lazović piše o svom ocu Zoranu, tadašnjem pomoćniku direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. “Moramo ga dohvatiti”, poručuje Zvicer.

Na Grahovu slavili ubistvo Kožara

Istovremeno, i policajac Ljubo Milović uključuje se u prepisku – prenosi atmosferu sa slavlja na Grahovu, organizovanog povodom ubistva njihovog neprijatelja Alana Kožara, i to na dan kada je porodica ubijenog šakaljarca, na granici sa Albanijom, preuzela kovčeg sa njegovim telom.

Ubistvo Kožara proslavljeno je uz jagnje na ražnju, harmoniku, šenlučenje, arsenal oružja na stolu, nacionalističke pokliče, pesme… Više stotina poruka razmenili su tog dana policajci Lazović i Milović sa šefom kavačkog kriminalnog klana, komentarišući smrt tog Baranina, osoba koje su dale čitulju, predstojeću sahranu, policijske planove za obezbeđenje pogreba Kožara…

Fešta u restoranu Milovića održana je sedam dana nakon što su 23. jula 2020. godine na Krfu ubijeni Kožar i njegov prijatelj Damir Hadžić.

Lazović, koji tog dana u grupnom čatu uz primitivne i poruke pune govora mrženje sa “braćom” slavi ubistvo Kožara, samo dve sedmice ranije od optuženog narkobosa Darka Šarića tražio je da ga spoji sa Zvicerom – “da mu bude tu za sve što treba”. Pošto je obavestio Zvicera i Lazovića da se jagnje vrti, Milović počinje sa pesmama, koje snima i šalje u grupu. Šef kavčana, komentarišući jagnje na ražnju, konstatuje: “Kako neće, kad svaki dan čapre skidate”, na što Lazović objašnjava da to Milović traži.

“To nas Oficir ćera da skidamo”, piše tajni agent, a onda kavčanima šalje fotografije dvojice Bosanaca “škaljarcima naslonjenih”, koje traži sa kolegama kroz Budvu. Uz patriotske pesme koje šalje u grupu, čuje se glas Ljuba Milovića: “Da se legitimišemo – Ljubo Milović je, za moju braću. Pa neka nas hapse. Neka rade šta hoće. Neka otvaraju telefone”, naglašava taj policajac, koji nešto kasnije dobija odgovor od Lazovića.

“Hapsiće (psovka), a mi otvaramo samo. Oni ne mogu. Bog nam pomogao, niko nam ništa ne mogao! Da zna bula kakva je slanina, ne bi ona ljubila Turčina”, piše tada aktivni policajac.

“Deri bre Turke”, uzvikuje Milović, a Zvicer mu poručuje: “Tu je Oficir sa oštrom sabljom uz Grahovac, aj’ naprijed ko je Crnogorac…”.

Milović tada za vođu organizovane kriminalne grupe kavački klan naručuje pesmu – “Ko to sinoć kroz Cetinje prođe”. “Od Gorčila brate i od Boba Jabučanina. Živio brate moj. I ti i Junior”, govori taj policajac. Prosleđuje im fotografiju gostiju sa proslave, a nakon glasovnih poruka šalje i tekstualnu: “Ako nas turad i izrodi dobiju, bolje da nas nema”

“Je*aćemo majku svima, naročito škaljarima”

Tada kolegama iz klana šalje fotografiju na kojoj se vidi na desetine komada oružja postavljenog na stolu. “Nema brat bez to i 50 kalaša. Njih vadio nisam na sto”, objašnjava Milović.

Njegov kolega Lazović dodaje da ima “i onih za dugo pucanje”. “Je*aćemo majku svima, naročito škaljarima”, poručuje Lazović, dodajući da pripadnike tog klana čeka “duboka jama”. Kada im se, ponovo tog dana, Zvicer javio porukom kojom ih pozdravlja, Lazović mu objašnjava kako ga je zavolio.

“Poz i za tebe brate, ne može sve jedna majka rodit’. Tebe kroz dva brata sam zavolio, a Ljubo mi brat. Jes’ nekad malo brz kao ja, ali ga volim, šta ću”, obraća se policajac šefu kavačkog klana… Milović, uz muzičke želje za deo ekipe koji slavi onlajn, nabraja i od koga su pjesme koje im snima: “Idemo braćo, Sutjesku pjevamo. Morate je naučiti. Samo za braću, za prave Crnogorce, ide Gorčilo Banićević, Brano Lasica i ja, ekselencija… Ajmo Komita, ajmo Juniore…ajmo Brano”, čuje se na snimcima, a onda uz muziku povikuje – “deri bre ove Turke, deri”…

Taj policajac im šalje i audio zapis šenlučenja, a Lazović mu poručuje – “deri brat i čuvaj se”. Poslije više crnogorskih pesama koje šalje ekipi, Zvicer odgovara Miloviću: “Sve ti cvjetalo”. Uz zvuke himne Milović odgovara: “Voli vas brat. I jednog i drugog, ako poginemo od Turaka ne bilo nas”, a onda slavlje nastavlja tradicionalnom pjesmom – “Oj junaštva svijetla zoro”, tokom koje Obiliće naziva “lažnim” i poručuje: “Je*em li im majku”. “Samo za brata Rala i Juniora brata. Ajmo, od Gorčila i od Boba. Deremo, deremo bre ove folirante”, šalje on glasovnu… Zvicer konstatuje: “Zamalo da poginem od Alana Taipovog”.

Pre nego mu je kolega iz klana i iz policije odgovorio, čuje se da Milović pita muzičare: “Možemo li sad da malo koljemo Turke?”. “Imamo li nešto koljemo Turke iz Lješanske nahije, Bara, Ulcinja, Rožaja, Bijeloga Polja i tako dalje… Nećemo, samo ove ekstremne. Ja volim, ali ove ekstremne… Deremo malo Turke, ajmo”, govori Milović nakon čega sa muzičarima peva u glas – “Od Glave Zete do grada Spuža”… “Deri bre, deri ove bre, deri Kožara… (psovka)… Ajmo Born, ajmo Juniore, ajmo bre, Milovići, Lazovići, Zviceri, deri bre po Crnoj Gori. Udrimo bre. Ajmo Jabuko, ajmo Banićeviću”, uzvikuje on dok mu pevaju tu pesmu… “Ajmo, parastos je. Deri Turke”, uzvikuje Milović, čuje se na glasovnoj poruci koju je poslao u grupni čat.

Tokom prepiske, Lazović ponovo vređa tada mrtvog Kožara: “Opjevasmo ovu smrdu, popišam se na njega”, poručuje on.

Milović i Zvicer su u bekstvu, a nekadašnji tajni agent Lazović uhapšen je 18. jula 2022. godine. Specijalno državno tužilaštvo tereti ga da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, privremeno raspoređen u policijski SBPOKK, radio za mafiju, umesto protiv nje. Lazović je negirao krivicu.

Dešifrovanje čitulje

Lazović 30. jula detaljiše Zviceru i koje pogrebno preduzeće su angažovali Kožari, pa u čat grupu šalje fotografisane umrlice i čitulje… “Što ovo napisa Mustafa (Edmond)”, pita Zvicer, a Lazović mu odgovara: “Ne zna se šta je pjesnik htio da kaže”.

Sat kasnije šalje prepisku svog kolege Ivana Đokovića sa Mustafom, u kojoj policajac preti tom Baraninu: “Brzo ćeš kod njega, da se družite”. Đoković je u to vreme bio raspoređen u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije kojim je upravljao Zoran Lazović, otac sada uhapšenog Petra Lazovića.

Potom pokušavaju da dešifruju nadimke iz novinskih čitulja: “Čečen je Tuzović (Stefan), taj drugi Đukić (Stefan) verovatno”, pojašnjava Zvicer.

Petar Lazović dodaje: “E Čečen će mu poći”, a potom dodaje: “Možda je Hajduk Manda”. “Rek’o bi da je ovaj pored Čečena jer su tamo zajedno. Peđa Đuričković je namjestio Željka Bulatovića, Sjekloću”, nastavlja Zvicer, a Lazović postavlja pitanje: “Ko li je Hajduk?”.

Nakon toga šef kavčana komentariše što nema poslednjeg pozdrava od Jovana Vukotića, konstatujući: “Nisu mu rekli da se daju čitulje”.

Službenu zabelešku poslao šefu klana

Policajci Ljubo Milović i Petar Lazović detaljno su informisali Radoja Zvicera o tome koliko će i koji policajci nadgledati sahranu ubijenog škaljarca Alana Kožara.

“Biće specijalci. Biće 3 snajperska tima. I civila okolo dosta”, odgovara šefu kavačkog kriminalnog klana Lazović. Prethodno, na Zvicerovo pitanje: “’Oće li biti pojačana policija?” i Miliović i Lazović odgovorili su potvrdno.

Njih trojica o tome su razgovarali dan pred sahranu Baranina, proizilazi iz komunikacije koju su policajci i šef kavčana vodili preko kriptovane Skaj aplikacije, koju je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima. Lazović u grupu dostavlja detalje o sprovodu pokojnika, vremenu i mestu preuzimanja tela… i to prosleđujući im službenu zabelešku koju su policajci sačinili nakon razgovora vođenog sa bratom pokojnika Robertom Kožarom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading