milivoje katnić
Foto: Printscreen/YouTube/ mportal

Prema spisima predmeta, Specijalno tužilaštvo direktno tereti Lazovića da je koristeći autoritet i hijerarhijsko ustrojstvo policijske organizacije nalagao da se protiv pripadnika kriminalne organizacije po zahtevima Radoja Zvicera, ne podnose krivične prijave. S druge strane, Katnića terete da je prihvatio da koristeći hijerarhijsko ustrojstvo državnog tužilaštva posreduje i kontroliše da SDT ne preduzima krivično gonjenje protiv organizatora kriminalne grupe Radoja Zvicera i istaknutnog pripadnika kriminalne organizacije Duška Roganovića, te da se saglašava sa odlukama postupajućeg tužioca Saše Čađenovića (takođe okrivljenog) da se ne preduzima krivično gonjenje Radoja Zvicera, Roganovića i drugih pripadnika kriminalne organizacije. 

Zvicer je u bekstvu od proleća 2021. godine, a istražni organi Crne Gore tvrde da je on vođa "kavačkog klana".

SDT tvrdi da su Katnić i Lazović obmanjivali javnost da su krivični postupci pokrenuti protiv Petra Lazovića, službenika Uprave policije, pokrenuti s ciljem destabilizacije Crne Gore te da okrivljeni Petar Lazović nije član Zvicerove grupe već je navodno na tajnom zadatku. 

Optužuju se da su u međunarodnoj policijskoj i pravosudnoj saradnji krili podatke o Radoju Zviceru i ostalim pripadnicima kriminalne organizacije, dok je posebno Lazović, koristeći autoritet i hijerarhijsko rukovodstvo policije nalagao policijskim službenicima da u tom periodu samo formalno preduzimaju službene radnje prema organizatoru i pripadnicima kriminalne grupe, kako bi stvorio utisak da policija Crne Gore u odnosu na njih zakonito obavlja svoja ovlašćenja. 

Vezano za Katnića, SDT tvrdi da je u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni bivši glavni specijalni tužilac 20. januara 2022. godine u Podgorici, zajedno sa okrivljenim Sašom Čađenovićem, postupajući svesno a znajući da je delo zabranjeno, kao javni funkcioner nevršenjem službene dužnosti, pribavio korist Petru Lazoviću i Ljubu Miloviću. 

"Na način što se postupajući protivno Zakoniku o krivičnom postupku kojim je propisano da je osnovno pravo i dužnost državnog tužioca gonjenje učinilaca krivičnih dela i da je tužilac dužan da istinito i potpuno utvrdi činjenice od važnosti za donošenje pravične i zakonite odluke, saglasio se sa odlukom okrivljenog Čađenovića kao postupajućeg tužioca, da SDT ne pokrene krivični postupak protiv Petra Lazovića i Ljuba Milovića", navodi se u obrazloženju rješenja Višeg suda. 

SDT: Katnić čuvao Lazovića i Milovića od optužnice

Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

 

 

Ukazano je da je Katnić znao da su Lazović i Milović izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, trgovina drogom, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija a i zloupotreba službenog položaja. Dodaje se da je Katnić potpisao zamolnicu SDT-a od 17. septembra 2021. godine u kojoj se navodi da su Petar Lazović i Ljubo Milović prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je formirao Slobodan Kašćelan a čiji su pripadnici Zvicer i druga lica.

Pritom je Čađenović, kako se tvrdi, arhivirao predmet tvrdeći da nema osnova sumnje da su Lazović i Milović izvršili krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, sa čime se okrivljeni Katnić saglasio. 

"Čime je okrivljeni Katnić zajedno sa okrivljenim Čađenovićem kao neposredno postupajućim državnim tužiocem u predmetu pribavio korist u vidu nepokretanja krivičnog postupka Lazoviću i Miloviću", tvrde iz SDT-a. 

Takođe, Zorana Lazovića terete da je lažno informisao policijskog funkcionera Enisa Bakovića da je potrebno zbog operativnog rada ukinuti zabranu ulaska u Crnu Goru državljanima Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Podvučeno je da su Belivuk i Miljković tokom boravka u Crnoj Gori bili gosti Radoja Zvicera ali da su ostvarivali neposredne susrete sa Zoranom Lazovićem. 

"Pa je Lazović u cilju prikrivanja izvršenog krivičnog dela lažno prikazao javnosti da Uprava policije Crne Gore i on, kao starešina navodno po zakonu rade svoj posao, tako što je na konferenciji za štampu 28. januara 2021. između ostalog izjavio 'Belivuka i Miljkovića držimo na oku 24 sata, Crnu Goru niko neće zastrašiti', te 'ako nisu neprijatelji Crne Gore nema poterbe da od bilo koga strahujemo", naveli su iz SDT-a, opisujući šta konkretno stavljaju na teret Lazoviću. 

Po nalogu Specijalnog tužilaštva Crne Gore, rano u nedelju 14. aprila su uhapšeni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji visoki policijski funkcioner Zoran Lazović.

"Katnić i Lazović su lišeni slobode zbog osnova sumnje da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja", saopštio je nakon hapšenja portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Lazović i Katnić su tokom saslušanja u SDT-u negirali krivicu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading