NA DANAŠNJI DAN U SUDARU VOZA I AUTOBUSA U DONJEM MEĐUROVU POGINULO OSAM PUTNIKA Godišnjica stravične nesreće kod Niša!
Printscreen

Posledice jedne od najtežih saobraćajnih nesreća na pružnim prelazima u Srbiji bile su strašne: na licu mesta i od zadobijenoh povreda poginulo je osam dok je teže ili lakše povređeno 28 putnika... Taj petak, 21. decembar 2018. godine u 7.30 časova zauvek je ostao upisan crnim slovima u istoriji ne samo niškog kraja već i cele Srbije.

Dan je počeo uobičajeno a onda je usledio horor...

A dan na prigradskoj liniji broj 25 "Niš - ekspresa" počeo je uobičajeno i niko nije mogao da nasluti kobni scenario koji će uslediti. Autobus je, kao i svakoga dana, pošao u 7.15 časova iz Novog sela ka Čokotu i Donjem Međurovu, da bi đake i zaposlene razvezao do škola i radnih mesta u Nišu.

No, samo desetak minuta od polaska sa početne stanice, u momentu kada se autobus našao na pružnom prelazu u Donjem Međurovu usledila je horor drama: voz na liniji Niš – Prokuplje naleteo je na autobus pun putnika i bukvalno prošao kroz njega, cepajući ga brutalno na dva dela, kao igračku od papira...

Začuli su se strašni krici, vapaji i pozivi u pomoć... Sirene saniteta Hitne pomoći zaparale su nebo nad Nišom, sjativši se sa svih strana na mestu strašne nesreće. Prizor koji su vatrogasci zatekli na licu mesta ledio je krv u žilama: tri beživotna kraj pruge i 28 krvavih putnika koji su ležali razbacani oko olupine autobusa. Još petoro putnika umreće u narednim danima i nedeljama od zadobijenih povreda.

Auto udario muškarca, nastradao na licu mesta - Alo.rs

Nastradali

Na licu mesta poginulo je troje putnika: Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela, kao i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota. Natašu Janković (42) i Marijanu Kocić (16), obe iz Čokota, sa strahovitim povredama, lekari su ipak uspeli da prebace sa mesta nesreće do bolnice ali su nekoliko sati kasnije ipak podlegle jezivim povredama koje su zadobile. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula 29. decembra na intenzivnoj nezi, Vlastimir Đorđević (65) iz Donjeg Međurova, preminuo 2. januara u bolnici, a Lena Ilić (16) iz Čokota preminula 17. maja u KC Niš.

Vozač osuđen na osam godina robije

Milan Zdravković, vozač "Niš-ekspresovog" autobusa koji je nepridržavajući se saobraćajnih propisa izazvao stravičnu nesreću u kojoj je poginulo osam osoba, 21. decembra 2018. godine u mestu Donje Međurovo, osuđen je 3.marta 2020. godine na osam godina zatvora i trenutno se nalazi na izdržavanju kazne. Presudom Osnovnog suda u Nišu njemu je izrečena maksimalna kazna predviđena ovim krivičnim delom kojom je propisana i zabranu upravljanja motorornim vozilom u trajanju od pet godina, nakon izdržane zatvoreske sankcije.

Kobna greška: vozač nije stao kod znaka „stop“

Sudija Bojan Pavić nakon izricanja presude rekao je da je krivica vozača autobusa nesporno utvrđena jer se nije se zaustavio ispred pruge kod znaka „Stop“ i nije pogledao na jednu ili drugu stranu pre prelaska. On je dodao da i kod mašinovođe ima propusta jer se kretao brzinom većom od propisane, ali da to ne menja stvari jer je do sudara doveo propust koji je učinio Zdravković.

- Sud uzeo u obzir da se radi o profesionalnom vozaču koji je upravljao autobusom punim putnika i dece. Jeste da se radi o nehatu, ali o grubom nehatu. Prihvatili smo predlog tužilaštva i bez obzira na olakšavajuće okolnosti nema mesta za manju kaznu zakonskog maksimuma od osam godina - rekao je sudija Pavić u obrazloženju presude.

Brutalno isprebijali oca i sina jer su ih pogledali! - Alo.rs

„Još imam košmare“

Zdravković je na izricanju presude ponovo izjavio saučešće porodicama poginulih i rekao da "još ima košmare".

Pružni prelaz je bio obezbeđen znacima vertikalne drumske signalizacije, Andrejinim krstom i znakom STOP. Rampa sa polubranicima postavljena je tek nakon nesreće a pružni prelaz je u potpunosti rekonstruisan pa je postavljena u kućica za železničara koji zaustavlja saobraćaj u slučaju da se desi da uređaju ne rade.

Spomenik kraj pruge

Nakon izlaska na groblje, porodice nastradalih okupljaju se svake godine na ovaj dan kraj spomen obeležje koje su podigli na mestu strašne tragedije. Ćutke, u suzama, zapale sveće i pomole se za duše najmilijih, saI jednom željom – da se nikada više nigde nikome ne desi slična tragedija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading