Miloš Radonjić
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

 

Radonjić je, da podsetimo, uhapšen 6. oktobra na osnovu međunarodne poternice koju su raspisale pravosudne vlasti SAD zbog šverca dve tone kokaina iz Latinske Amerike.

Advokat Aleksandro Marija Tireli je zatražio u pismu ministru pravde u Italiji Karlu Nordiju da stavi veto stavljajući u obzir "princip reciprociteta i bilateralnosti” koji mora da reguliše odnose u ovoj oblasti između dve zemlje a umesto toga već neko vreme vidimo "da SAD dominiraju".

Tireli navodi i različite slučajeve gde je Italija tražila izručenje od SAD pojedinih lica ali nije bilo moguće sprovesti ekstradiciju.

Advokat, koji je i predsednik Međunarodnog krivičnog veća, u pismu ministru podseća na Ugovor iz Strazbura iz 1983. godine koji "dozvoljava italijanskim državljanima da izdržavaju kaznu u zemlji porekla“.

- Tireli je za italijansku agenciju Ansa rekao da Vlada Italije mora da smatra izručenje Čika Fortija kao ključnu tačku i uslov da Italija nastavi sa odnosom prijateljske i profitabilne saradnje sa SAD u oblasti prevencije kriminala - piše RTCG portal.

Miloš Radonjić

Foto: Instagram/printscreen

 

Forti, star 64 godine, je italijanski televizijski producent uhapšen 1998. godine zbog ubistva Dejla Pajka. Njegovo izručenje iz SAD, podsećaju mediji, još nije realizovano.

Radonjić je uhapšen u Trstu, gde je boravio kao skiper broda „Maksi Jena”. Bio je predviđen kao učesnik regate Barkolana, ali je uhapšen pod optužbom za međunarodnu trgovinu drogom i pranje novca, na osnovu poternice SAD.

Međunarodnu poternicu 15. septembra izdao je sud Istočnog okruga Njujorka. Istraga američkih istražitelja trajala je godinama i zasniva se na presretnutim porukama i drugim komunikacijama koje je navodna kriminalna grupa razmenjivala putem različitih veb-aplikacija.

Prema optužnici, Radonjić je koordinirao transport pošiljaka droge iz Južne Amerike u Evropu.

Miloš Radonjić

Foto: Instagram/printscreen

 

Radonjić je pred italijanskim sudom negirao optužbe i naveo da je reč o zamjeni identiteta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading