Miloš Radonjić
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

 

Radonjićev advokat Aleksandro Marija Tireli izjavio je pre nekoliko dana da njegovom klijentu preti velika nepravda.

- Vlada Italije treba ozbiljno da razmisli o međunarodnoj saradnji sa SAD. Homogenost sistema je od suštinskog značaja. Pojedinci, poput mog branjenika, ne mogu da budu izručeni, rizikujući doživotne kazne, kada ih za iste zločine u Italiji očekuju tapšanja po leđima - naglasio je Tireli za italijanske medije.

Kako saznajemo, Radonjić dane u pritvoru provodi u najvećoj agoniji da će biti izručen Americi.

Miloš Radonjić

Foto: Instagram/printscreen

 

Živeo kao javna ličnost

Kako je Alo! ranije pisao, Miloš Radonjić je dugi niz godina kao skiper i vlasnik jedrilice učestvovao u regatama i svoje aktivnosti predstavljao široj javnosti na svom zvaničnom sajtu i društvenim mrežama. On je 2019. godine u Kotoru proglašen za najboljeg sportistu godine, a priznanje mu je uručio tadašnji predsednik opštine Kotor Željko Aprcović.

- Miloš je navikao na luksuzan i lagodan život, bez briga. Većinu vremena provodio je sa svojim timom na jedrilici „Maksi Jena“. A sada, umesto penušavog mora gleda u zatvorske rešetke. Svestan je dokaza koje su italijanski inspektori pronašli i svaki dan u očaju preklinje svog advokata da spreči izručenje Americi. Zna koliko su tamo rigorozni zakoni i da mu odbrana ni upola ne bi bila moćna kao sada, u blizini rodne Crne Gore, odnosno da bi u kratkom roku bio osuđen na doživotnu robiju - objašnjava naš izvor blizak slučaju.

Miloš Radonjić

Foto: Instagram/printscreen

 

Crnogorac je u Trstu uhapšen 6. oktobra, ispred jednog hotela, gde je bio smešten zbog učešća na trci jedrilica (Barkolani), zakazanoj za 8. oktobar.

Tada je policajcima rekao da je u pitanju greška, i da oni traže „drugog Miloša Radonjića”.

- Nesporno je utvrđeno da Miloševi otisci odgovaraju onim koje su američki istražitelji pronašli i pomoću njih podigli optužnicu protiv Crnogorca. Sud u Njujorku tereti ga za zločinačko udruživanje i trgovinu tonama droge iz Južne Amerike u evropske zemlje, kao i za tri pokušaja 2020. godine da drogu utovari na brod. Označili su ga kao vođu kavačkog klana - pisali su italijanski mediji nakon Radonjićevog hapšenja.

Četiri puta pokušali da ga ubiju

Radonjića su već četiri puta pokušali da ubiju, a on je, iako ranjen, svaki put uspeo da se spase od napadača. Jedan od njih priveden je u Španiji, a ti sukobi odvijali su se u ratu kavačkog i škaljarskog klana. Miloš je jednom prilikom i uhapšen u Hrvatskoj zbog oružja, a potom izručen Crnoj Gori.

Zamenik državnog tužioca u Trstu, Karlo Marija Zampi, zatražio je pre nekoliko dana da Apelacioni sud odobri Miloševo izručenje Americi.

Miloš Radonjić

Opština Kotor

 

- Podneo sam zahtev da sud prihvati zahtev SAD za ekstradiciju. Dela za koje se optuženi terete nisu političke prirode i nema razloga da se veruje da će izručeno lice biti podvrgnuto radnjama progona ili diskriminacije. Država koja ga potražuje ne predviđa smrtnu kaznu za zločine za koje je okrivljen - rekao je tužilac za lokalne medije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading