Veljko Belivuk
Foto: Privatna arhiva/Foto: Alo.rs

Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu u sklopu koje je sredinom juna ove godine uhapšen privatni preduzetnik iz Rožaja R.G. zbog sumnje da je stvorio kriminalnu organizaciju i učestvovao u kriminalnoj organizaciji te da je, kako nezvanično saznaje Dan, pomogao Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću da ilegalno uđu na teritoriju Crne Gore. Radi se o vlasniku privatnog preduzeća, koji je u kumovskim vezama sa tadašnjim visokim policijskim funkcionerom iz tog grada.

Iz Specijalnog tužilaštva za “Dan” nijesu odgovorili da li je ovaj Rožajac uhapšen i da li mu je određen, a potom i produžen pritvor niti zbog kojih dela se sumnjiči, ali im je ta informacija potvrđena u Višem sudu.

“Sudija za istrage Višeg suda Goran Šćepanović odredio je 10. juna ove godine pritvor R.G., a vanraspravno vijeće potvrdilo na još dva mjeseca zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije i članstvo u kriminalnoj organizaciji. Pritvor Rožajcu određen je i produžen zbog opasnosti od bekstva”, kazala je za “Dan” portparol tog suda Marija Raković.

Podsjetimo, nakon što je R.G. uhapšen 9. juna ove godine. policija je izdala saopštenje.

“Službenici Specijalnog policijskog odeljenja su, sprovodeći višemesečne intenzivne aktivnosti u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, zbog umešanosti u dvostruko ubistvo u Spužu 2020. uhapsili jednu osobu i podneli sedam krivičnih prijava. Zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije u vezi sa krivičnim delom teško ubistvo putem pomaganja, kao i krivičnog djela nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi odgovaraće D.P, N.P, M.R, V.V, P.Đ, R.G i M.Č”, pisalo je u saopštenju.

Iz policije su saopštili da je uhapšen R.G, a da se četiri osobe nalaze u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zbog drugih krivičnih djela, dok su dve osobe u bekstvu.

Specijalno tužilaštvo je pre tri godine pokrenulo istragu, a potom i podiglo optužnicu koju je Viši sud u Podgorici potvrdio prema kojoj su Veljko Belivuk i Marko Miljković u oktobru 2020. godine ušli nelegalno u Crnu Goru i ubili dve osobe u okolini Danilovgrada.

U januaru naredne godine pripadnici kriminalne grupe iz Srbije su boravili u Crnoj Gori iako im je prethodno izrečena mjera zabrane ulaska u zemlju iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbjednosti. Tokom boravka u Crnoj Gori, Belivuk i Miljković su bili uhapšeni i sprovedeni za Beograd jer je postojala mogućnost da ih likvidira u Tivtu suparnička kriminalna grupa.

Belivuk i njegova grupa se nalaze u pritvoru u Beogradu i optuženi su za niz krivičnnih djela: ubistva, otmice, silovanje, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Proširen spisak osumnjičenih

Za ubistvo Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića osumnjičeni su Beograđani Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković, a sada je, sudeći prema nekoliko akcija koje je naknadno sproveo SDT, taj spisak proširen na veći broj lica od kojih se neki nalaze u pritvoru zbog izvršenja drugih krivičnih dela, a koji se terete da su dio kriminalne grupe koja je učestvovala u dvostrukoj likvidaciji u oktobru 2020. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading