MEĐUNARODNA POLICIJSKA AKCIJA "INFINITI" SPROVEDENA I U SRBIJI Milione evra zaradili prevarom sa kol-centrima
Foto: Evropol

Lažni kol-centri iz Beograda uključeni su u prevaru „tešku” više od 20 miliona dolara u kojoj građani širom Evrope ulažu novac u nepostojeću onlajn trgovinu kriptovalutama.

U drugom delu međunarodne policijske akcije „Infiniti”, prošle nedelje je u našoj zemlji uhapšeno 16 osoba osumnjičenih da su izvršili krivična dela računarske prevare. Oni se terete da su navođenjem na lažne finansijske transakcije na internetu do sada prevarili najmanje 200 stranih državljana u iznosu koji prelazi 20 miliona američkih dolara. Pretresom na 16 lokacija u Beogradu i drugim mestima u Srbiji, policija je od njih oduzela više od 130.000 evra u gotovini, 70.000 evra u kriptovalutama, više računa sa kriptovalutama kao i nekoliko automobila, jedan stan, dok se poreklo drugih nekretnina proverava.

Eskalacija porodičnog nasilja: Za 8 nedelja ubijeno 8 žena i devojčica (2) - Alo.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je građane Srbije kao i strane državljane koji žive i rade u našoj zemlji da budu posebno oprezni prilikom nuđenja zapošljavanja u kol-centrima koji se navodno bave edukacijom i savetovanjem klijenata na finansijskim tržištima bilo kog tipa, uključujući i trgovinu kriptovalutama. Iz MUP-a su naglasili da su takve delatnosti strogo regulisane Zakonom o tržištu kapitala i radnjama i dozvolama koje preduzima i izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Za šemu prevara preko lažnih kol-centara prvi put se čulo u januaru. Tada je u okviru prvog dela akcije „Infiniti”, pokrenuta istraga protiv organizovanih kriminalnih grupa umešanih u onlajn prevare. Ta kriminalna mreža, sastoji se od više različitih grupa i one deluju preko pozivnih centara – mame žrtve da ulažu velike sume novca u lažne kriptovalute, saopšteno je iz Evropola.

Prilikom januarske akcije, privedeno je 14 osoba u Srbiji i jedna u Nemačkoj. Ispitana je 261 osoba i protiv nekih su pokrenuti postupci, (42 postupka u Bugarskoj, dva na Kipru, tri u Nemačkoj i 214 u Srbiji), podaci su Evropola.

Provalili u kuću i ukrali preko milion dinara - Alo.rs

Takođe, policija je tada pretražila 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dve na Kipru, 15 u Srbiji) uključujući četiri kol-centra i 11 kancelarija u Srbiji, dve kancelarije na Kipru, dve kompanije i tri kancelarije u Bugarskoj.

U Srbiji su pretresene prostorije preduzeća „Olimpus prajm” i „Asgard” iz Beograda. Istražitelji su u ovim firmama našli važne podatke i dokaze, čijom analizom je utvrđena osnovana sumnja da su zaposleni u tim preduzećima u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država. Konačni iznos štete se još utvrđuje. Policija je tada zaplenila i tri hardvera sa oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 evra u gotovini, tri vozila, elektronsku opremu i rezervne kopije podataka, kao i raznu dokumentaciju.

Naš sagovornik koji je upućen u istrage ovih kompleksnih slučajeva, kaže da prevaranti koriste reklame na društvenim mrežama kako bi namamili žrtve na sajtove kojima tajno upravljaju.

Ti sajtovi nude naizgled izuzetne mogućnosti ulaganja u kriptovalute. Žrtve, uglavnom iz Nemačke, prvo bi uložile niže, trocifrene sume. Lažna povećanja cena koja dovode do navodno unosnog profita za investitore ih zatim ubeđuju da izvrše transfere većih iznosa”, navodi naš sagovornik.

Trenutno se procenjuje da je finansijska šteta načinjena nemačkim žrtvama veća od dva miliona evra, a žrtava ima i u drugim zemljama poput Švajcarske, Australije i Kanade. Istraga sugeriše da je broj neprijavljenih slučajeva verovatno mnogo veći. To bi značilo da bi nezakonita dobit koju su ostvarile ove kriminalne grupe, sa najmanje četiri pozivna centra u istočnoj Evropi, mogla biti u stotinama miliona evra.

Postojala čak dva plana likvidacije, a evo šta je Goksija koštalo života - Alo.rs

Evropol podržava ovu istragu od juna 2022. nakon prvobitnog zahteva Nemačke. Tokom istrage, Evropol je omogućio razmenu informacija, pružio analitičku podršku i koordinisao operativne aktivnosti sa srpskom policijom.

Tokom dana kada se izvodila prva akcija „Infiniti” Evropol je rasporedio dva stručnjaka u Bugarsku i Srbiju kako bi u realnom vremenu proveravali operativne informacije sa bazama podataka i kako bi pružili tragove istražiteljima na terenu.

Međunarodna akcija kodnog naziva „Infiniti”, usmerena je na borbu protiv visokotehnološkog kriminala, i u ovoj specijalnoj policijskoj operaciji učestvuju stručnjaci koji su specijalizovani za otkrivanje složenih finansijskih prevara na internetu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading