KRVAVI KLAN PREUZEO NAKON SMRTI KUMA Koban septembar za Vukotića, 2018. godine stavljene lisice na ruke, 2022. likvidiran
Foto: Alo.rs

Septembar je bio koban mesec po ovog Kotoranina jer je u istom mesecu i uhapšen i ubijen, u razmaku od 4 godine.

Naime, on je 11. septembra 2018. godine uhapšen u letovalištu u Antaliji u Turskoj sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov. Vukotića su tada ekspresno deportovali u Srbiju, gde je osuđen na 15 meseci zatvora zbog lažnih isprava.

On je tada na saslušanju priznao da je falsifikovao putnu ispravu, a kako je objasnio, to je uradio zato što se nalazio na plavoj poternici Crne Gore. Tada je Vukotić ponudio jemstvo u iznosu od 250.000 evra i stan.

ubdanje nož Mladenovac hapšenje - Alo.rs

Sud je, međutim, tada to odbio.

Nakon što je odležao kaznu u Srbiji, Apelacioni sud u Beogradu je odbio žalbe odbrane i potvrdio prvostepenu odluku o ekstradiciji vođe škaljaraca.

Njega je Srbija izručila Crnoj Gori koja ga je tražila zbog neovlašćenog posedovanja oružja i pokušaja ubistva.

Vukotić je u tajnim policijskim spisima označen je kao apsolutni vođa škaljarskog kriminalnog klana.

Sagovornik Vijesti iz bezbednosnog sektora tvrdi da je to konstatovano u Proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA 2021) usvojenoj u martu.

Međuresorski tim koji je radio na prikupljanju podataka o kriminalu koji je pretnja po bezbjednost Crne Gore, zabeležio je da Vukotić apsolutno vođstvo nad tom organizovanom kriminalnom grupom preuzeo nakon ubistva njegovog kuma Igora Dedovića u Atini 19. januara 2020.

-Nakon ubistva Igora Dedovića, primat apsolutnog vođe preuzeo je Jovan Vukotić i on je isključivi donosilac odluka - piše u SOCTA, tvrdi sagovornik Vijesti.

Vukotić je bio u bekstvu, a crnogorski pravosudni organi za njim su pre godinu raspisali poternicu. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) optužuje ga da je u novembru i decembru 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera. Navodno, te likvidacije “naručio” je preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Gliser se sudario sa baržom - Alo.rs

Istražitelji podsećaju da počeci škaljarskog klana sežu u 2008. godinu, te da su do kraja 2014. godine kao jedinstvena krimi-ekipa delovali braća Vukotić, ubijeni Dedović i ekipa koja je poslednjih osam godina prepoznata kao organizovana kriminalna grupa “Kavači”, koja je od tada suprotstavljena škaljarcima.

Tu grupu karakterišu porodične i prijateljske veze, zajedničko geografsko porijeklo i zajedničko kriminalno iskustvo.

- Imaju velika finansijska sredstva koja im pomažu da regrutuju nove članove - ocenjeno je u dokumentu.

Operativci su evidentirali da škaljarci blisko sarađuju sa pet organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore i regiona, odnosno, sa klanovima čije su vođe Luka Bojović, Filip Korać, Saša Boreta, Jovo Đurović i Milan Vujović.

U spisima je evidentirano više od 200 članova klana, a na tom spisku našlo se i na desetine žena - mahom supruge, kćerke, majke, sestre, devojke, kume, prijateljice, rođake...muških članova organizovane kriminalne grupe “Škaljari”.

Suđenje Veljku Belivuku - Alo.rs

Isti izvor objašnjava da su, kao članovi klana označeni i članovi familija onih koji su izgubili život u ratu škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana. Evidentirano je da je njihov glavni biznis šverc kokaina, a precizno je skicirana hijerarhijska podela unutar klana, njihova finansijska moć, koruptivna mreža, kriminalni poslovi.

Članovi i saradnici organizovane kriminalne grupe “Škaljari” prema tvrdnjama operativaca kokain švercuju na teritoriji Belgije, Švedske, Holandije, Španije i Italije.

- U sukobu su sa članovima organizovanih kriminalnih grupa ‘Kavač’, grupom Darka Šarića, bezbednosno interesantnim licem Ivanom Delićem i porodicama Šaranović i Radonjić. Zbog obračuna u ranijem periodu, predstavljaju veliki rizik za bezbednost - objašnjava sagovornik Vijesti.

 

Komentari (0)

Loading