Sud u Italiji razmatra optužnicu protiv Šarića: BIA otkrila saradnike, većina ih je iz Kragujevca
Video isečak

 

 

Darko Šarić, kojem je nedavno u Srbiji ukinuta pravosnažna presuda kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca gotovo šest tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu, i Nebojša Joksović svedok saradnik u ovom postupku, mogli bi uskoro zajedno da se nađu na optuženičkoj klupi suda u Milanu. Kako „Politika” saznaje, sudija za preliminarni postupak redovnog suda u Milanu trebalo bi u narednih nekoliko meseci da utvrdi da li je optužnica koju je tamošnje tužilaštvo podiglo protiv Šarića i Joksovića još 2016. godine zbog šverca narkotika, valjana, odnosno da odluči hoće li je potvrditi.

Osim Šarića i Joksovića, na optužnici italijanskog tužilaštva nalaze se imena još 13 okrivljenih. Svi oni su iz Srbije i Crne Gore.

Pročitajte još:

 OGLASIO SE ŠARIĆEV ADVOKAT Otkrio istinu o odnosu narko-bosa sa Zvicerom

SUDIJE NEPRISTRASNE? Ukinuta pravosnažnost presude Darku Šariću 

Advokat Gordana Kozlovački Pasini, koja zastupa jednog od njih, za „Politiku” otkriva da je istraga u ovom postupku pokrenuta pre punih deset godina, da je optužnica podignuta 2016., ali da do danas nije potvrđena, pa samim tim ni suđenje nije zakazano.

– Optužnica je pet godina stajala u fioci zamenika tužioca koji je tada radio na predmetu. Sada je predmet dodeljen novom tužiocu koji je odlučio da radi na ovom slučaju – kazala je sudija Kozlovački Pasini.

Ime svog branjenika, ali i ostalih okrivljenih nije želela da otkriva, navodeći da su, sve do potvrđivanja optužnice, oni tajna. Nezvanično među okrivljenima se nalaze i neki protiv kojih je u Srbiji u predmetu „Šarić” vođen postupak pred Posebnim odeljenjem beogradskog Višeg suda.

Prema istim informacijama, u optužnici italijanskog tužilaštva Šarić je imenovan kao organizator kriminalne grupe, a svim okrivljenima na teret se stavlja zločinačko udruživanje. Prema navodima italijanske optužnice, oni se terete da su od oktobra 2007. do maja 2009. u Milanu, Breši, Arenzanu i Tireni, koristili na desetine stanova i garaža za skrivanje droge i čuvanje vozila koja su upotrebljavana za njen prevoz, ali i za smeštaj saradnika. Članovi grupe su, kako se navodi u optužnici, raspolagali i velikim brojem vozila na kojima su prepravljali dno i potom ih koristili za prevoz narkotika.

U najvećem broju slučajeva okrivljeni su, prema navodima italijanskog tužilaštva, upotrebljavali vozilo „mercedes vaneo” jer se na ovom modelu najlakše prepravljalo dno u koje je moglo da stane najmanje sto kilograma droge. Za gradske isporuke, kako se navodi u dokumentu italijanskog tužilaštva, članovi kriminalne grupe koristili su skutere, kojima su prevozili desetine kilograma u jednoj turi.

Prema saznanjima „Politike”, italijansko tužilaštvo je istragu protiv srpskih i crnogorskih državljana pokrenulo na osnovu informacija koje su im dostavili švajcarski istražni organi. Klupko u vezi sa okrivljenima za šverc narkotika u Italiji počelo je da se odmotava kada je ispod automobila jednog srpskog državljanina u Cirihu, 2009. godine otkrivena postavljena eksplozivna naprava. Tokom istrage, švajcarska policija je došla do adrese u Milanu. Na molbu švajcarskih istražnih organa, Italijani su počeli da proveravaju ko živi na toj adresi i nadgledaju stan i dvojicu Srba. Posle godinu dana nadzora, italijanska policija je upala u pomenuti stan. U njemu nije pronašla osumnjičene, ali jeste oko 90 kilograma kokaina.

Nedugo posle toga, policija je u Milanu uhapsila Italijana sa 50 kilograma kokaina. Tokom ispitivanja, on je priznao da je najmanje jednom nedeljno kupovao drogu od Srba i Crnogoraca. Kazao je tada i da su mu „prodavci” drogu ostavljali u kasetama većih skutera na dogovorenim lokacijama, a on ih preuzimao.

Utvrđeno je da su Srbi i Crnogorci novac od prodaje narkotika nosili u jedan stan nedaleko od Milana, pa je policija počela da prati ko ulazi i izlazi iz njega. Ubrzo su otkriveni svi članovi grupe, ali ne i njihov identitet. Policija je uočila da članovi grupe retko izlaze iz stanova u kojima su živeli, nekada i po nekoliko dana, kao i da su često menjali trase do mesta na kojima je trebalo da ostave drogu.

Uz pomoć BIA, italijanski istražni organi identifikovali su sve članove grupe i otkrili da je većina njih iz Kragujevca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading